Bár az idei évben az árvizek, a szárazság és a hideg világszerte megnehezítette a bortermelők életét, szakértők szerint a 2016-os évjárat összességében jónak ígérkezik. Magyarország meglehetősen vegyes képet mutat: míg a Dunántúl egyes régióiban extrém károkat okozott az időjárás, addig az ország keleti és déli részén a bortermelők elégedettek, és sokat várnak az új boroktól.

szőlő_Bock

Bock Pince

A viszontagságos időjárás miatt mennyiségi szempontból 20 év óta az idei a leggyengébb év a borágazatban világszerte – derült ki a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet, az International Organisation of Vine and Wine (OIV) legfrissebb jelentéséből. Számos országban jégverés, szárazság és árvizek sújtották az ültetvényeket, ami az OIV szerint a bor árának emelkedésében is megmutatkozik majd. A világ bortermelése 2013-ban 276,6 millió hektoliterrel rekordot döntött, azóta viszont csökkenő tendenciát mutat. Tavalyhoz képest az idén várhatóan 5%-kal, 259 millió hektoliterre csökken az össztermelés.

Olaszország a világelső

Ami a mennyiséget illeti, 2015 után várhatóan idén is Olaszországban készül a legtöbb bor, 48,8 millió hektoliter. Az OIV adatai szerint Olaszország tavaly vált világelsővé a bortermelésben, akkor egy év alatt 10%-os növekedést ért el. Közvetlenül mögötte jár 41,9 millió hektoliterrel Franciaország, ahol az előrejelzések alapján idén a tavalyinál 15%-kal kevesebb új bor várható, és már most lehet tudni, hogy például Bordeaux-ban és Chablis-ban a kevés termés miatt biztosan emelkednek az árak. Magyarország a 15. a rangsorban 2,7 millió hektoliterrel, ami a nemzetközi szervezet jelentése szerint 6%-os csökkenést jelent a tavalyi év termeléséhez képest. A nehézségek ellenére Európa-szerte jó minőséggel számolnak a termelők, még ha sokfelé nem is várható olyan kiváló évjárat, mint 2015-ben.

Rekord jégeső a Balaton északi partján

Az elmúlt hónapok időjárása Magyarországon is többfelé okozott problémákat a borászoknak. Elsősorban az ország nyugati területeit sújtó fagy- és jégkárok, illetve a szokásosnál több csapadék okolható azért, hogy vélhetően átlag alatti lesz az idei bormennyiség. Szerencsére azonban olyan borvidékek is vannak, ahol a minőség és a mennyiség egyaránt megfelel az optimista várakozásoknak. Csopak környékén jól alakult az év egészen július 13-áig, amikor egy 50 éve nem tapasztalt jégeső elverte a legszebb szőlőterületeket Füred és Alsóörs között egy sávban – számolt be a Jásdi Pince tulajdonosa, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken gazdálkodó Jásdi István. A jégveréstől a szőlő immunrendszere legyengült, és attól kezdve intenzív növényvédelemre volt szükség. A jégkár hatása elsősorban a mennyiségben érezhető, területtől függően 20-50%-kal is csökkent a termés. Jásdi István szerint a borvidéken a minőség átlagosnak mondható, szép savú, intenzív, nem túl vastag, de harmonikus borokat várnak az idei évtől: a chardonnay például a legszebb évek termését idézi, és a cabernet franc is különlegesen jó évjáratot adhat.

Jasdi

Jásdi Pince

Villány: ízes bogyók, virgonc savak

Szerencsésebben alakult a helyzet Villányban, ezt a régiót ugyanis elkerülték a jégesők. Bár a borvidék déli-délnyugati részén, a siklósi körzetben a kora tavaszi fagy némi kárt okozott, ezt idővel szinte teljesen kiheverte a szőlő. „Hála Istennek, nagyon szép szüretünk volt, és annak ellenére, hogy októberben néhányszor esett az eső, gyönyörű, egészséges, érett szőlőt hoztunk be” – nyilatkozta Bock József, a Bock Pince tulajdonosa. „Aki a növényvédelmet jól eltalálta, és preventíven védekezett, az nagy eséllyel egészséges szőlőt szüretelhet akár még október végén, november elején is.” Bock József a merlot-t és a cabernet franc-t külön is kiemelte, véleménye szerint ez a két fajta idén nagyon jól „viselkedett” a borvidéken. „Mi vörösborosok nem szoktunk a savakra hivatkozni, nálunk az a lényeg, hogy biológiailag érett legyen a szőlő, de idén emellett nagyon szép savakat és gazdag ízeket produkáltak a bogyók. A bor is viselni fogja ezeket a jegyeket: nálunk ízgazdag, szép savú borok várhatók mind a korábbi, mind a későbbi érésű fajtáknál. A portugieser is nagyon szép zamatokkal rendelkezik, így kellemes, üde, gyümölcsös újborral jöhetünk ki november 11-én” – értékelte az idei szüretet a Bock Pince tulajdonosa.

Mátra: szebb illatok, tartalmasabb borok

Ugyancsak optimista Molnár Gábor, a Mátrai borvidéken gazdálkodó abasári Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa. Amint elmondta, ebben az évben a lehető legjobban alakult az időjárás a borvidéken. „Nálunk nem voltak extrém kánikulai napok, viszont a tartós meleg és a viszonylag kiegyenlített csapadékeloszlás kimondottan kedvezett a szőlőnek. A szüreti időszak is szerencsésen alakult: augusztus végén esett egy kicsit, de utána optimális volt az időjárás a szőlő érése szempontjából – napközben meleg, éjszaka kellemesen hűvös volt a levegő. Nagyon jó minőségű szőlőket szüreteltünk, akár 2-3 mustfokkal is magasabb értékeket mértünk az elmúlt évek átlagához képest. Az Abasáron zászlósbornak számító olaszrizlinget például 21-23 mustfokokkal szedtük le.” Molnár Gábor szerint 2016-ban lényegesen magasabb termésátlagokkal számolnak a Mátrában, mint az elmúlt években, és a borok minőségét illetően is szép reményeik vannak. „A saját pincészetemben már palackozás előtt állunk a friss Irsai Olivérrel és a kékfrankos rozéval, és mindkettő különösen jónak ígérkezik. Sokkal szebbek az illatok, tartalmasabb, ízben gazdagabb borokat kaptunk, mint az elmúlt években, pedig itt 2014 óta folyamatosan jó évjárataink vannak. Most úgy látom, a 2016-os szüretből több hosszabb életű, igazán tartalmas bor készülhet a Mátrában.”

szoloben_MolnárGábor

Molnár Gábor

Eger: kiváló pinot és chardonnay

Az egri bortermelők számára szintén jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os – állítja Szerdahelyi Péter, a Kovács Nimród Borászat főborásza. Az Egri borvidéket is elkerülték a természeti csapások, a hosszú, meleg nyarat csak kétszer törte meg egy-egy csapadékosabb időszak. „Az ősz már kiegyensúlyozottabb volt, így összességében még jobb idényt zártunk, mint tavaly, és a 2015-ös magas hozamok után idén is bőséges volt a termés Egerben. Nagyon szépen beértek a Nagy-Eged-hegyi szőlőink is, ugyanakkor kiemelném a többi dűlőnkből származó pinot noirt és a chardonnay-t, amelyek még a kiváló 2015-ös évjáratnál is magasabb minőséget ígérnek. Augusztusban a meleg nappalokat viszonylag hűvös éjszakák váltották, s úgy vélem, ennek köszönhetően a 2016-os év nagyon szép, gyümölcsös borokat fog eredményezni a borvidéken” – összegezte véleményét a főborász.

Kovacs_Nimrod szüret

Kovács Nimród Borászat