A sajtóban futótűzként terjedt a badacsonyi szőlők zárlatáról szóló hír, ami a badacsonyi szakmai szervezetek szerint nagyrészt rémhír, csúsztatás és félrevezető. Ehelyett tárgyilagos és szakmailag megalapozott tájékoztatásra van szükség, ezért a Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Badacsony Borvidéki Borút Egyesület és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közösen helyreigazítást kért. Hivatalos közleményüket szerkesztetlenül, teljes terjedelmében közöljük.

Badacsony

Fotó: www.badacsony.com

Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsony hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek, az ágazat vállalkozói csúsztatásnak, félreértelmezhetőnek ítélik azt a NÉBIH közleményt, amely arról szól, hogy a Badacsony hegy „zárlat” alá kerül a „a szőlő aranyszínű sárgaság betegség” terjedése miatt. Függetlenül attól, hogy a térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére is káros hatású, ebben a formában valótlan a nyilatkozat, ezért azt visszautasítjuk!

A vélhetően őshonos betegség sajnos az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája! A betegség jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a NÉBIH szervezettel, a probléma megoldása érdekében. A lelkiismeretes gazdák védekezését nehezíti az ültetvények tagoltsága, és a zömmel nem is magánkézben lévő elhanyagolt területeken lévő fertőzési gócok megléte (nem is biztos, hogy minden esetben szőlő művelési ágú területek ezek).  A hatékony védekezést tovább nehezíti a központi intézkedések hiánya, pl. a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni állami védekezés elégtelensége.

Fontos kiemelni, hogy a betegség kizárólag a szőlő, mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra. A NÉBIH túlzó és félreérthető közleménye kellő pontosítás és hiteles tájékoztatás híján teljesen alaptalanul rontja a badacsonyi borok megítélését, ezért tartottuk különösen fontosnak a közvélemény és a borfogyasztók tárgyilagos tájékoztatását.