VinCE Magazin

Átadták a Somlóért – Tornai Endre emlékdíjakatA somlói Tornai Pincészetben első alkalommal átadták a  Somlóért – Tornai Endre emlékdíjakat november 30-án. A kitüntetést a pincészet tulajdonosa, Tornai Tamás a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen hozta létre azok díjazására, akik a legtöbbet tették a Somló környékéért, valamint a helyi borászat fejlődéséért. Az elismeréseket az idén 15. alkalommal megrendezett András napi szakmai találkozón adták át.

GAB_6504

A Tornai Pincészet alapításának 70., a pincészetet alapító Tornai Endre születésének 95., illetve halálának 5. évfordulója alkalmából létrehozott díj fő célja az, hogy elősegítse a térség értékeinek megőrzését és a somlói borászat fejlődését. Az elismerés politikától független, civil kezdeményezés, rangját az alapítói célok mellett a hiteles, példaként szolgáló díjazottak adják. Mostantól minden évben két kategóriában adják át, a somlói borászatért és a Somló térségéért kiemelkedő teljesítményt nyújtó jelöltek közül választva. A jelöltekre a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetsége és a Somlói Borrend Egyesület tett javaslatot, közülük az alapító a közönség internetes szavazatai alapján választotta ki a díjazottakat. A Tornai Endre emlékdíj érmek nagy tisztaságú, 4 unciás ezüstből készültek, tervezőjük Kósa István éremtervező-vésnök.

Fehérvári Károly átveszi a díjat Tornai Tamástól

A díj első elnyerői Vaczkó László tanár, közéleti szereplő, volt somlóvásárhelyi polgármester (a Somló térségéért), illetve Fehérvári Károly történész, borász, a Somló Borrend nagymestere (a somlói borászatért). Az alapítók indoklása szerint ők azok, akik munkájukkal, teljesítményükkel és személyes példamutatásukkal eredményesen járultak hozzá a Somló értékeinek megőrzéséhez, a Somló borászatának fejlődéséhez, borainak elismertségéhez, az emberi kapcsolatok erősítéséhez, a közösségi tudás gazdagításához, összességében a Somló és térségének fejlődéséhez.

A díjakat a pincészet hagyományos, András napi Bormester Találkozóján adták át, amelyet idén 15. alkalommal rendeztek meg. A rendezvényen előadást tartott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Kocsis László, a keszthelyi Pannon Egyetem tanszékvezetője, Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, és Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa.

Tags: , , ,

Comments are closed.