A Bazilika előtti Szent István tér túlsó oldalán sajnálatos véget ért Laci! Pecsenye! sorsa akár intő példaként is szolgálhatott volna, de a Bestia tulajdonosai (Wossala Rozina, A konyhafőnök egyik zsűritagja is közéjük tartozik) láthatóan nem hittek az előjelekben, és olyan helyet nyitottak itt, mely jó néhányat egyesít Budapest legmenőbb és legkellemesebb gasztronómiai fejleményeiből. Inkognitós étteremkritikusunk még szeptemberben járt itt, hogy az októberi lapszámunkhoz letesztelje, s az értékelését most a weboldalunkon is közzétesszük.

A Bestiába belépve egy kis romkocsmahangulat is megcsap: a kertvendéglők klasszikus székeit juttatja eszünkbe a berendezés, a falon az óriási polip-elefánt Alexis Diaz street-art művész alkotása. Ugyanakkor a hatalmas ablakokon túl ott van a Bazilika, a teraszról egy ital mellett zavartalanul szemlélhetjük. Az itallapon újabb kellemes meglepetések: a borlapon a tételek nagy része pohárral is kérhető, köztük a lassan elmaradhatatlanná váló Kreinbacher pezsgő, s olyan kedvenceink, mint a pannonhalmi vörös Hemina. A kisüzemi sörök választéka kiemelkedő: tucatnyi sör csapon, kétszer ennyi palackban – a borhűtő melletti sörhűtőben látványosan közszemlére téve.

11222299_717879341650762_5943252353556494381_o

Sajnos olyan napon jártunk a Bestiában, mikor épp nem volt napi ajánlat, pedig titkos céljaink között az is szerepelt, hogy megkóstoljuk a pár hónapja ideigazolt Krausz Gábor ételeit, de az új étlapra egyelőre még várni kell. Az előételnek kért kacsachips az a fajta étel, amiről inkább nem szeretnénk tudni, pontosan miből készül, inkább csak élvezzük: a ráksziromhoz hasonló állagú, leginkább a kacsatöpörtyű ízeivel, mellé kis csészében harsány zöld zellerkrém – sör mellé remekül csúszik. A grillezett barackos salátában ízletes, ropogós radicchio- és endívialevelek (utóbbival a rászórt kecsketúrót is lehet kanalazni), de a barack sajnos hideg, és emiatt sem a színe, sem az íze nem olyan harsány, mint képzeltük, de az enyhén csípős chiliszósszal jól eltalált, kellemes étel.

Felszolgálóink kedvesek, a hely közvetlenségéhez képest kicsit lassan oldódnak fel, de végül megtaláljuk egymással a hangot. Egyetlen dolog zavarja csak az estét: a grill felől érkező egyre sűrűbb füst. Eleinte azt gondoltuk, hogy a vacsorához most készítik elő a faszenes kemencét, és ez majd eloszlik, de sajnos épp ellenkezőleg, a helyzet sokat romlott. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, de nem túl biztató a hűvösebb évszakoknak így nekiindulni.

A szerénytelenül csak bestraminak nevezett marhahúsos szendvics valóban minden ízében remek, a hús ugyan kicsit túlsült, de jól eltalált, markáns. A serpenyős rák fehérboros, hagymás, koktélparadicsomos szaftban kirobbanóan ízes. Kóstoltunk barbecue oldalast is, ami egyesítette magában mindazt, amitől a kardiológusok tudatlanságukban eltiltják az embert: intenzív grillpác, remegő, de még szilárd zsírréteg, az alóla kibukkanó omlós húsfalatok megérik a kockázatot. A végén csak egy desszertre maradt erőnk, a maracujás kókuszos pannacottából az első kanalak nagyon ízlettek (friss gyümölcshab, ropogós kókusz, lágy krém), majd ahogy haladtunk a pohár alja és az ott megbúvó tápiókagyöngyök felé, kissé kemény lett.

A Bestia remekül eltalált hely, mert miközben mindent olyan bőségben kínál, hogy az ember már rendelés közben azt tervezgeti, mit fog legközelebb enni, mégsem veszik el ebben a sokszínűségben, hanem képes egységes, sajátos stílust követni. Kíváncsian várjuk, mit tud ehhez még hozzátenni az új chef…

Értékelés

  • négycsillagos belvárosi bisztró
  • konyha: leginkább italok mellé jól fogyasztható ételek, ugyanakkor kínálnák salátákat, grillételeket és komoly steakeket is Josper kemencéből
  • ital: jó poharas és palackos borválaszték, a hangsúly azonban inkább a kisüzemi sörökön van, de érdemes szemügyre venni egyedi sör- és ginkoktéljaikat is.
  • tipp: hosszú estékhez
Parkolás, bejárat, vendégfogadás: 8
Design, építészet: 7
Tisztaság, rend, mosdók: 8
Terítés, étkészlet: 8
Étlapmegjelenés, szakszerűség: 8
Ételek tálalása: 8
Ételek minősége: 8
Borok és egyéb italok kínálata, minősége: 9
Felszolgálás gyorsasága, szakszerűsége, szívélyessége: 8
Ár-érték arány: 9
Összpontszám 81 

Bestia
1051 Budapest, Szent István tér 9.
Tel.: +36 70 333 2163
www.bestia.hu

Kritikánk eredetileg a VinCE Magazin 2016. októberi számában jelent meg.