Idén is lehetett indulni a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös pályázatán, melynek célja a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése egy Balaton borrégiós termék létrehozása által.

Fotó: www.kostolom.hu

A megmérettetésen szigorú kritériumok betartásával indulhattak el a pincészetek:  az általuk készített bor alkoholfokának 11,5-12,5 % vol között kell lennie, maradékcukor tartalmának pedig 4 g/l-nek. Ezen felül az  erjesztés minimum 75%-a acéltartályban és maximum 25%-a ászokhordóban történjen, az érlelés időtartamának pedig legalább 4 hónapnak kell lennie – még a palackozás előtt. A bornak továbbá friss, de fajtajelleges aromákat kell hordoznia, az illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve, valamint a Balaton OFJ (oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor) kategóriába kell esnie. A kizárólag olaszrizlingből készült borok egységes arculattal kerülnek majd a polcokra, és a Balatoni Kör, illetve a Rizling Generáció vállalja, hogy  a márkanév használati díját marketingkommunikációra fogják költeni.

A pályázatra beérkező borokról egy négyfős szakmai zsűri, Tóth Adrienn, Bálint László, Sánta Zoltán és Harmath Csaba döntött. A bírálat eredményeként a  következő 24 pincészet készítheti el az idei év BalatonBorát:

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Búzás Borok, Cseh Családi Pincészet, Cse-Ki- Bor Pince, Dobosi Pincészet, Effendy Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Gergely Borház, Gyukli Pince, Istvándy Pincészet, Jásdi Pince Borház, Koronczai Pincészet, Laposa Birtok, Pócz Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok, Reitner, Sabar Borház, Söptei Pince, Szabó és Fia Borpince, Szeremley Borház, Tagyon Birtok Baráti Társaság, Váli Pince, Veszprémi Pince, valamint a Vesztergom Pince.

További információ: Balatoni Kör és Rizling Generáció