Festői táj, világhírű borok, mennyei finomságok, kulturális programok sorozata: Piemont egy hegyekkel szegélyezett igazgyöngy, melyet érdemes meglátogatni.

1. Piemont a formás dombjaival, a táj fölé emelkedő hegyormaival, a történelmi városaival és a meseszerű kis falvaival csodálatos látványt nyújt.

Piemontot Olaszország egyik legnagyobb tartományaként tartják számon. Ha erre a területre gondolunk, akkor egyből egy nyitott kabrióba képzeljük magunkat, a csodás tájon keresztül falva a kilométereket. A tájat, ami szőlőlugasokkal keretezett és hegyekkel védett kis falvakat ölel magába. Erre a vidékre bármikor jöhetünk kikapcsolódni: télen a téli sportok kedvelőinek nyújt szórakozási lehetőséget, nyáron pedig igazi forró mediterrán hangulattal szolgál. Ezen az olasz tájegységen több hegyi folyó is keresztülfolyik, melyek a legősibb gleccserek olvadékából származnak, s kristálytiszta a vizük.

Piemont – fotó: www.butterfield.com

2. Három olyan gasztronómiai kincset is ad a világnak ez a vidék, ami külön-külön is isteni, már-már nem e világi: a prémium minőségű szarvasgombát, a piemonti mogyorót és az ízletes sajtokat.

Ez a terület méltán híres a mogyorójáról, a nagyon ritka fehér szarvasgombájáról és a Robiola di Roccaverano, nagyrészt kecsketejből készített sajtjáról. A Tonda Gentile del Piemontének nevezett mogyorót nagyon könnyű felismerni, hiszen majdhogynem szabályos kerek alakja van. Az íze is egyedülálló, érezhetően édesebb társiétól, s ez a mogyorófajta tartalmazza a legtöbb E- vitamint. A piemontiak gyakran használják sütemények alapanyagaként, de a sajtok mellé is kiválóan passzol. A Robiola di Roccaverano sajtot is szívesen fogyasztják, ami többnapos érlelés után egy rózsaszín réteget kap, íze karakteresebb lesz. Lehet ezt még tetézni? Persze! Az Alba régióban kizárólag vadontermő fehér szarvasgombával, a kalaposok királynőjével. Íze markáns, kiválóan egészíti ki a vad, illetve marhaételeket. Alexandre Dumas író szerint „a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretnivalóbbá teszi”. Érdemes kipróbálni!

Robiola di Roccaverano – fotó: www.foodscovery.com

3. Ha az ízlelőbimbóinkat már kellőképpen elkényeztettük, a legjobb, ha ezen a vidéken a látnivalókra is szakítunk időt.

A természetkedvelők úgy nem hagyhatják el Piemontot, hogy ne csónakázzanak egyet a Lago Maggiorén. A tó legnagyobb része Olaszországban található, de egy kis része átlóg Svájcba. Ha Piemont tartomány fővárosában,Torinóban járunk, akkor mindenképpen fel kell keresnünk a Mole Antonellianát is. Ezt a neoklasszicista épületet, a modern tornyával nem nehéz észrevennünk, hisz méltóságteljesen a város fölé magasodik. Az eredetileg zsinagógának készült építmény ma múzeumként funkcionál. Amennyiben a főváros után Astiba vinne az utunk, akkor többek között a székesegyházat kell mindenképp megtekintenünk, ez ugyanis a tartomány egyik legrégebbi temploma. A Krisztus utáni 5-6 században épült, és a legenda úgy tartja, hogy mind a mai napig az eredeti keresztek díszítik.

Lago Maggiore – fotó: www.travelviaitaly.com

4. A tartomány egész évben kínálja a jobbnál jobb programokat, melyek a kikapcsolódáson kívül ahhoz is hozzájárulnak, hogy belepillantást nyerjünk az olasz hagyományokba.

Természetesen meg kell ünnepelni azt, hogy ennyi finomságot ad ez a vidék: minden hónapban legalább egyszer különböző helyszínekre települnek ki a kistermelők, és kínálják finomságaikat. Ha a téli szezonban támadna kedvünk Piemont csodáit felfedezni, akkor érdemes egy néhány napos síelést is beiktathatunk Via Latteában. Torinóban folyamatosan zajlanak kulturális programok, de talán a legnagyobb tömeget mégis a november 22- én megrendezett Filmfesztivál csábítja a városba. Albában 2 hónapig (július-augusztus) élvezhetjük a jazz-zene üdítő hatását, és mulathatunk egy jót. Astiban pedig igazán elkaphat bennünket a versenyszellem, ha ellátogatunk a történelmi lóversenyre, a palióra.

Palio Astiban – fotó: www.meetpiemonte.com

5. Az évszázados tapasztalatnak és nagy odafigyelésnek köszönhetően a Piemont dombjain termett szőlőkből káprázatos italok készülnek.

Másról nem lehet szó, mint a barbarescóról és a barolóról, Piemont két méltán híres vörösboráról. Úgy tartják, ezek a borok szeretik csak igazán a nemes társaságot: a szarvasgombát és a vadhúst. Mindkét bor nemes fajtájú szőlőből a nebbioloból készül. A köd olaszul nebbia, ami hozzájárul a szőlő utánozhatatlan ízéhez – éppúgy, mint a napsütés. Erről a vidékről vétek hazatérni egy-egy palack borkülönlegesség nélkül.

A titokzatos Piemonti borok – fotó: VinCE Magazin

A VinCE Magazin februári lapszámában egy képzeletbeli utazásra invitáljuk Piemontba: tekintse meg a piemontibor-tesztünk eredményeit, olvasson gasztronómiai különlegességekről, a borvidék egyik neves termelőjéről, és a festői tájról.