A rozék világversenyét, a 14. Le Mondial du Rosét április 22. és 24. között Cannes-ban rendezték meg. A megmérettetésre 1350 minta érkezett, Magyarország ezek közül 46-ot delegált.

A verseny szabályai szerint az indulók legfeljebb 30%-a részesülhet éremdíjazásban, a valóságban azonban ennél kevesebb bor nyakába akasztottak medált: 22 ország 404 rozéját ismerték el éremmel, ebből 97 bor érdemelte ki az aranyat, 307 pedig az ezüstöt. A 26 magyar induló közül 13 részesült ezüstéremben (a Dúzsi, Font, Frittmann, Gedeon, Varsányi, Taschner, Simigh, Kökény pincészetek rozéi), egyet pedig, Koch Csaba 2016-os Néróját aranyéremmel jutalmazták.

Utóbbi egyébként nem egy szokásos rozé, hanem egy meglehetősen izgalmas tétel: a Néró csemegeszőlőt az 1960-as években nemesítette Csizmazia József és Bereznai László, és csupán 1993 óta államilag elismert fajta. Bár csemegeszőlő, szokatlanul magas cukorfokkal lehet szüretelni. A szakértők szerint bora kifejezetten gyógyhatású, gyulladáscsökkentő hatással is bír. A zsűri a Koch Nérót kiegyensúlyozottságáért, valamint üdítően markáns, mégis „behízelgő” zamataiért értékelte aranyra.