VinCE Magazin

Lehet, hogy valójában nincs is ízük a boroknak?A Yale Egyetem idegtudománnyal foglalkozó professzora, Gordon Shepherd arra a következtetésre jutott, hogy a bornak nem önmagában van íze, hanem az agyunk rendeli hozzá az érzékelt ízélményt.

Grafika: Mark Schatzker, NPR Food

A kutató azt állítja, hogy a borban levő molekuláknak nincs ízük, de amikor stimulálják az agyunkat, akkor az idegrendszer létrehoz egy ízt, akárcsak a színeknél: a tárgyak alapvetően színtelenek, de amikor rájuk vetül a fény, és az visszaverődik a retinánkra, akkor valamilyen színűnek látjuk őket.

Shepherd kísérletei szerint az ízérzékelést a bor esetében két mozgássor hozza létre. Egyrészt az, ahogy a szájunkon átfolyik az ital, másrészt az, ahogy a levegő keresztüláramlik az orrunkon és a torkunkon. Maga az illat pedig olyankor érezhető a legjobban, amikor a kóstolt bor molekulái kilégzés közben kiáramlanak a szánkból. A bor kóstolása során az agyunk megfeszített tempóban dübörög, hogy feldolgozza az információt; ez azonban azzal jár, hogy néhány korty után már semmilyen ingert nem képes feldolgozni, magyarul ilyenkor nem érezzük a bor ízét, csak leöntjük a torkunkon.

Forrás: Giphy

Forrás: www.thedrinksbusiness.com

Tags: , ,

Comments are closed.