VinCE Magazin

Pincéből érkezett kincsek a New York PalotábanEgyszer régen, pontosabban 30 évvel ezelőtt Badacsonytomaj, a badacsonyi borvidék központja elnyerte a megtisztelő „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet. Ez adta az apropóját annak, hogy a badacsonyi pincészetek apraja-nagyja felkerekedett, és április 5-re áttette székhelyét a New York Palotába.

www.badacsony.com

Az eseményen a kis termelőktől a nagyokig számos borász megjelent, akikkel lehetett beszélgetni, és akik nem mellesleg azért elhozták a legjobb boraikat is, hiszen jobban esik a diskurzus egy pohár ’78-as furminttal a kézben. Hogy a vendégeket ne érhesse csalódás, a bemutatandó tételeket vakkóstolón előkóstolta egy borászokból álló bizottság. És ha már összegyűlt a szakma, néhány mesterkurzussal is kedveskedtek nekik a szervezők. Dr. Fiáth Attila MW aspiráns, egyetemi docens régebbi évjáratokról osztotta meg tudását a közönséggel: szóba került többek között a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet 1967-es Kéknyelűje, a Szent György Pince feljebb említett, ’78-as Furmintja és Bakó Ambrus 2009-es Olaszrizlingje. „A 30 éves jubileum kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén pincéink rejtett kincseit, többek között muzeális borokat mutatunk be” – mondta Váli Péter elnökségi tag, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről, akik a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület borászainak aktív közreműködésével szervezik meg a borvidék bemutatkozását.

Ezután Sánta Zoltán borakadémikus, WSET CE beszélt a Badacsonyban termelt nemzetközi szőlőfajtákról. Számos tételről szó esett, például közelebbről megismerkedhetett a hallgatóság a Válibor 2015-ös héjon áztatott Szürkebarátjával, a Laposa Birtok 2016-os Szürkebarát (pinot)-jával vagy a 2Ha Szőlőbirtok 2015-ös Szürkebarátjával.

De hogy ne csak szellemi táplálékkal éljen az érdeklődő szakma és a borszerető közönség, a boron kívül néhány más gasztronómiai szereplő is eljött Badacsonyból: itt volt a BellaBadacsony, akik ínycsiklandó zöldség-gyümölcs chipseket, pirított mandulát és chilis diót hoztak a rendezvényre, és a Szegi Családi Gazdaság, hiszen jó bor mellé ízes sajt is dukál.

www.kostolo.badacsony.com

Tags: ,

Comments are closed.