A Semmelweis Egyetem borversenyét immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a felsőoktatási intézmény Üllői úti Szalonjában. Idén a presztízs fehérborok versenye hozta a legnemesebb küzdelmet, igazán szép sorból kellett kiválasztania a zsűrinek a győzteseket. Az egyetlen Nagyaranyérmet pedig a presztízs vörös kategória győztese zsebelhette be.Idén ismét négy kategóriában kereste a borértő orvosokból és szakértőkből álló vegyes zsűri a legjobb borokat. Nem meglepő módon a Rendezvény fehér kategória mezőnye volt a legnépesebb. Itt csaknem 50 bor közül kellett kiválasztani a legjobbakat.

Rendezvény fehér kategória
1. Hetényi Pincészet – Fehér Cuvée 2016                                                Aranyérem
2. Daru Déli Dűlő Borbirtok-  Mediterrano Bianco 2016                                 Aranyérem
3. Domaine Edegger Pincészet- Helbeck 2013                                                   Aranyérem

Presztízs fehér kategória
1. Kamocsay Prémium (Hilltop) – Ihlet cuvée 2015                           Aranyérem
2. Árpád-hegy Pince – Veresek Furmint 2015                                                     Aranyérem
3. Basilicus Szőlőbirtok – Lapis furmint 2015                                                     Aranyérem

A legnagyobb verseny a presztízs fehérborok kategóriájában zajlott. Csaknem 40 hazai prémium fehérbort megkóstolva kellett a bíráknak eldönteni, hogy mely tételek foglalhatják el a dobogó valamelyik fokát.
Az is izgalmas, hogy a komoly száraz furmintokat is megelőzve, egy tartályos, hárslevelűre alapozott házasítás, a Kamocsay Prémium borcsalád Ihlet cuvée-je nyerte a kategóriát.

Rendezvény vörös kategória

1. Kovács Nimród Borászat – Cool Noir 2012                                                       Aranyérem
2. Gróf Buttler – GB Cabernet Cuvée 2013                                                            Aranyérem
3. Hetényi Pincészet – CS 2013                                                                                Aranyérem

Itt az egyetem rendezvényeinek vörösborát kereste a zsűri. Elsősorban a harmóniát, a jól ihatóságot és a zamatos gyümölcsösséget értékelték a bírák.
Úgy tűnik, hogy ebben a kategóriában idén Eger borai domináltak, az első két helyen is egri tétel végzett.

Presztízs vörös kategória
1. Takler Borbirtok Cabernet franc reserve 2009                                                Nagyaranyérem
2. Liszkay Mihály CS 2012                                                                                       Aranyérem
3. Heumann Villányi franc 2012                                                                             Aranyérem
Nem meglepő, hogy ebben a kategóriában Nagyaranyérmet is ki tudott osztani a zsűri. Taklerék 2009-es Reserve Cabernet franc-ja valóban fantasztikus élményt nyújtott, s ha nem is kiemelkedően, de nyerte kategóriáját.

Első körben az összes bort lebírálta a zsűri, majd kategóriánként az öt legmagasabb pontot kapott bort újrakóstolta, s hozott döntést a végső sorrendet illetően.

Összességében szép számú, jóval száz fölötti minta érkezett a versenyre, ez is azt mutatva, hogy az egyetem borversenye bizony komoly megmérettetésnek számít. Egy dolgot biztosan elmondhat a felsőoktatási intézmény, azt, hogy mind rendezvényei hangulatának kiemelésére, mind ajándékozási célra olyan borokat kínálhat, amelyek méltóak az értő és a laikus borkedvelők számára egyaránt.
Az egyetem jövőre még erősebb mezőnyben bízik, s reméli, hogy a kiváló magyar borok egyre fontosabb közvetítőjévé válhat.