Az elmúlt napokban több nemzetközi borversenyen is kiváló eredményeket értek el a magyar borok, a jó hírek egymás után érkeznek, mi pedig örömmel konstatáljuk,  hogy külföldön is egyre többen díjazzák a hazai borokat.

Frittmann János

Magyarországon sajnos még mindig nem került az őt megillető helyre a kizárólag a Kárpát-medencében világhírű hungarikum fajta, az ezerjó. Bár sokaknak elsősorban Mór jut az eszébe erről a fajtáról, nem árt tudni, hogy más borvidékeken is foglalkoznak vele. Úgy tűnik, a nemzetközi szakértők is kezdik felfedezni az ezerjót, legalábbis erre látszik utalni, hogy Nagy-Britannia egyetlen kereskedelmi orientációjú borversenyén, a Sommelier Wine Awards-on aranyéremmel jutalmazták a Frittmann Borászat 2015-ös, fahordós érlelésű ezerjóját. A szigetország vezető szakemberei egyedül ezt a magyar bort méltatták aranyéremre. A master sommelier-k Frittmannék boráról azt írták, hogy teli van gyümölcsös és florális jegyekkel és „ütős” citrusokkal, a londoni Le Cordon Bleu vezető sommelier-je pedig garnélarák terrine és tarisznyarák olló mellé (is) javasolja felszolgálni.

Bock József

A világ egyetlen utazó borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles-t idén a spanyolországi Valladolidban rendezték meg. A zsűri több mint 9000 bort értékelt, és közülük is kiemelkedett egy villányi és egy egri pince – mivel a magyar versenyzők közül kizárólag ők kaptak aranyat. Bock József 2013-as Bock Cuvée-je részesült ilyen elismerésben, és érdekesség, hogy még a közel húszéves, 1999-es Bock Cuvée is lazán ezüstérmes lett.

Kovács Nimród

A Kovács Nimród Borászat Egerből a pinot noir dijoni 777-es klónjából készített borral (2013) hozott el egy szépen csillogó aranyat. Mi több, a Cool Noir fantázianevű vörös házasításuk az egyik legtekintélyesebb amerikai bormagazin, a Wine Enthousiast tesztjén elnyerte a 12 dolláros árkategória best buy minősítését. Azért Villánynak sincs oka szégyenkezni. A világ egyik legnagyobb presztízsű világversenyén, a Decanter World Wine Awards-on is jól szerepelt a Bock Pince. A már említett 2013-as Bock Cuvée-t 92 pontra méltatták, míg a 2014-es syrah 90 pontot kapott.