Még javában zajlott a Portugieser du Monde borverseny Pécsen, miközben megkezdődött a Vylyan-terasz tizedik születésnapi bulija. A végére azért így is odaértünk és bár úgy terveztük, hogy csak tíz percet maradunk, végül órák lettek belőle.

Aki már járt legalább egyszer ezen a teraszon, az nem csodálkozik az előbbieken. A Vylyannál, és most nem csak a teraszra gondolok, már 25 éve, vagyis az első tőkék telepítése óta az a cél, hogy a borkedvelők ne csupán a boraikat szeressék meg, hanem az ehhez kapcsolódó hangulatot, ha úgy tetszik életérzést is. Ennek a fényében nyitotta meg kapuit tíz évvel ezelőtt a Vylyan-terasz, de többek között ezért van minden évben új, fiatal képzőművész által tervezett címkéje a Bogyólének, ezért szállt be a pincészet már alapítóként az Ördögkatlan Fesztiválba, vagy ezért élesztették újjá a Vince-nap hagyományait.

Na de hogy jön ide a zöld tojás?

Nem kell megijedni, a tizedik születésnapra tervezett újítás, bár érinti az étlapot is, mégsincs közvetlen kapcsolatban holmi színváltásnak indult tojással, ellenben a megújult terasz a látványkonyha és a laza hangulat mellett szert tett egy Green Egg grillezőre is, ami tovább bővítette Bilanics Richard chef és Péter Ákos a „terasz kapitányának” amúgy sem szűkös lehetőségeit. Persze a terasz a továbbiakban is leginkább arról szól, hogy az ember megtanuljon egy kicsit kikapcsolni és átadni magát a természet, a szőlőtőkék közelségének, mindezt csodás kilátással fűszerezve.  Ezt lehet családdal és haverokkal, rokonokkal és üzletfelekkel, Nyuszival és Malackával, bár az utóbbiak inkább a tányérunkon várnak majd ránk.

Az üvecshegyen túl

Nem, nem elírás, a Vylyan-teraszon a BBQ mellett például üvecspörkölttel is lehet találkozni, ha máskor nem, hát a minden hónap második szombatján megrendezésre kerülő Tematikus Ízutazáson. Ilyenkor vendégchefek és helyi termelők szállják meg a teraszt, míg vasárnaponként a Sunday Brunch-ok jellemzően a baráti lazulások és a „terülj-terülj asztalkám” színterei. Nem akarjuk senkinek elvenni a kedvét, az üvecs a fiatal bárány neve Erdélyben a gyergyói és felcsíki székelyeknél, bár ha Kriza J. gyűjtését is figyelembe akarják venni, akkor kétéves fekete bárányt kell érteni alatta. Ha pedig ilyen szépen elkanyarodtunk a terasztól és a művészetektől egészen Erdélyig, zárjuk a gondolatmenetet Kányádi Sándor gyönyörű gondolatával: „Vannak vidékek, gyönyörű tájak, ahol a keserű számban édessé ízesül.” A Vylyan-terasz egészen biztosan ilyen vidék!

Ercsey Dániel

További információ: www.vylyan.hu