VinCE Magazin

Hogy kerül a pezsgő az apátságba?Egy viharos májusi péntek kora estéjén a pannonhalmi Viator Étteremben gyülekező társaság is feltette magának a fenti kérdést, melyre kicsivel később Hortobágyi P. Cirill atya adta meg a választ köszöntőjében: mivel a pezsgőkészítés legendabeli atyja, Dom Pérignon bencés szerzetes volt, egy magára valamit is adó apátságból azóta nem hiányozhat a pezsgő, s Pannonhalmának most végre sikerült pótolni az évszázados hiányosságot.

A történet persze ennél a tréfánál komolyabb és sokkal szerteágazóbb: a néhai Gál Tibor egri borász egyik dédelgetett álma volt az erdélyi pezsgőkészítés felélesztése, és ő maga szemelte ki erre a célra a szilágysági Kárásztelek melletti dombokat. A Szilágyságnak ezt a részét kristályszigetnek is nevezik, hiszen a dombok agyagos talaja alatt csillámpala-altalajt találunk, s erre a ragyogó kőzetre utal a kristályokra, csillogásra emlékeztető Carassia fantázianév is.

A pannonhalmi apátság csak az egyik, s nem is a legnagyobb tulajdonosa a pezsgőpincészetnek. Öt egykori osztálytárs, barát és pezsgőrajongó fogott össze, hogy a déli kitettségű, amfiteátrumszerű területet kifejezetten pezsgőkészítés céljából szőlőtermesztésbe fogjanak. Pezsgőalapbornak használt klasszikus fajtákat telepíttek, legnagyobb mennyiségben pinot noirt, de chardonnay-t és pinot blanc-t is Gál Tibor tervei szerint – ez utóbbi fajta Champagne-ban ugyan csak a filoxéra előtt volt jelen komoly arányban, de Olaszországban, például Franciacortában ma is a pezsgőkhöz használt egyik fő szőlőfajta. Jelenleg 22,4 ha-on gazdálkodnak, 2012 óta dolgoznak fel saját szőlőt, és magát a pincészetet is eleve pezsgőkészítésre tervezték, minden ehhez szükséges berendezéssel, még saját gyropalette-jük is van a rázás munkafázisához. A Carassia pezsgők mellett Asti technikával habzóbort is készítenek (hűthető tartályokban megállítják az erjedést, így a habzóbor buborékjai nem hozzáadott szén-dioxidból, hanem az erjedésből származnak), mely már Magyarországon is kapható Friza néven.

Három tételt kóstoltunk a vacsora alatt a Carassiától, az első, a brut rozé welcome drinkként került a poharakba – üdítő, piros gyümölcsös, könnyed tétel, mely 100% pinot noirból készült. A pincészet első három piacra került pezsgője egy-egy szőlőfajtából készült, a következő évjáratokhoz már házasítani is fogják az alapborokat, de a pezsgőpincészet egyelőre kísérletezik, s szeretnék minél mélyebben megismerni a terroirt, megfigyelni az egyes borok fejlődését a pezsgősítés során. A tulajdonosoktól azt is megtudtuk, hogy mindannyian rendszeresen kóstolják a pezsgőket a pincészet fiatal borászával, Bereczki Csabával együtt, aki a Pannonhalmi Apátsági Pincészettől kap időről-időre technológiai kérdésekben segítséget, de egyre inkább a maga útját járja.

A Carassia pezsgők mellett négy másik is a poharakba került: két kiváló magyar tétel, a Sauska Tokaj Extra Brut és a Kreinbacher Prestige Brut, amelyek a borokat bemutató Márkus György pezsgőszakértő, a Burgundia & Champagne magazin főszerkesztője szerint Magyarország legkiválóbb pezsgői közé tartoznak, illetve két champagne, a Billecart-Salmon Brut Reserve és a Ruinart R de Ruinart non vintage cuvée-i. A két fehér Carassiát halas ételek mellé párosította a Viator chefje, Gyurik Gábor. A pinot blanc-ból készült Carassia Classic Extra Brut mellé hideg pisztrángot tálaltak spárgával és magyar eperrel. Az étel-bor párokról szólva a spárgáról mindenkinek a sauvignon blanc jut eszébe, de mostantól bátran gondolhatnak erre a pezsgőre is, hiszen az illatában a citrusok mellett jelen lévő csalánosság, az élénk savszerkezet is erre predesztinálja; karakteres, ízgazdag, az olasz méthode traditionnelle pezsgőket juttatja eszünkbe, az érleltségre utaló jegyek mellett is friss, intenzív, élénk.

A 100% chardonnay Carassia Blanc de Blancs volt Márkus György kedvenc tétele, finom tűzkövességgel lepett meg illatában, mint a champagne-i chardonnay-k, és megállta a helyét a homárral töltött, vajtökkel és pannonhalmi mogyoróval tálalt ravioli mellett is. Egészen más egyéniség, de tisztasága, eleganciája mégis rokonítja a korábban kóstolt Classic Extra Bruttel. A kecskesajt-válogatás után is visszakóstoltuk, s megértettük, mire gondolt Márkus György, mikor arról beszélt, hogy ebben a pezsgőben még komoly lehetőségek vannak, még hosszabb seprőn tartással egyre komplexebb, még elegánsabb lesz, érdemes időt adni ennek a már így is komoly blanc de blancs-nak.

A Carassia Blanc de Blancs a Gourmet Fesztiválon a Viator étterem és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet közös standján lesznek kóstolható.

Tags: , ,

Comments are closed.