Ismét megválasztotta a szakma a Borászok Borászát és a Borászok Barátját. A díjakat április 28-án este a Boscolo Hotel New York Palotában adták át.

Az elismerést azért értékelik nagyra, mert nem külső szervezetek választják ki a legjobbakat, és nem csak egy-egy tétel alapján, hanem első körben a korábbi Borászok Borásza Díj birtokosai jelölhetnek kollégákat, így a szakértelem mellett az emberi tényezők is befolyással bírnak a választásra. Az 50 jelölt közül aztán maguk a jelöltek szavazzák meg az öt, döntőbe kerülő borászt egyszerű szavazati többséggel. A döntősökről ismét a jelöltek voksolnak. Ebben az évben az öt legtöbb szavazatot kapó borász Bodó Judit volt a Bott Pincétől, Ipacs Szabó István a Vylyantól, Jásdi István a Jásdi Pincétől, Konyári János a Konyári Pincészettől és ifj. Szepsy István a Szent Tamás Szőlőbirtokról. A második körös szavazásnál Jásdi István neve mellé ikszeltek a legtöbben, így a 2017-es év Borászok Borásza Díját a Balatonfüred-csopaki szakember nyerte el.
A Borászok Barátja különdíjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Őt is a korábbi Borászok Borászai jelölik, majd az 50 idei jelölt szavazza meg a győztest. Idén a szakma dr. Csizmadia Sándor gasztrofilozófust, a Bor-Schola alapítóját és vezetőjét találta a legérdemesebbnek a különdíjra.

Gratulálunk a győzteseknek!