Jazz, szving, világzene, evezés, bringa, madarásztúra, borházasítás, kádárkodás és persze bor, bor, bor. Meg finom falatok. Az erdőbényei fesztivál a hátsó kertekben hozza össze a borászokat a borrajongókkal, a táncos lábúakat a kifinomult hallásúakkal. Mindezt július 6. és 9. között a Zemplén lábánál, Magashegyi Undergrounddal, Nyáry Krisztiánnal és Ercsey Danival.

Bemutatkoznak a közkedveltté, és nem csupán a borász körökben ismertté vált bényei borászatok, különleges kortárs vagy éppen hagyományőrző programokkal. Kiemeltünk néhányat:

Ábrahám Pince

Filozófusok pincéjében filozófusok bora. De nem kell félni, bár ők is Rousseau kései követői, a lugas alatt nem filozófiai munkákkal várják a közönséget. Természethű borokat készítenek – vállalva a természethűség minden kockázatát. Minden borukat a tisztaság jellemzi. Családosoknak plusz vonzerő a jó kis zeneovi.

Bardon Borászat

A Bardon Borászat az utóbbi négy évjárat boraival készül, így megkóstolhatóak lesznek a frissen palackozott 15-ös furminton és hárslevelűn túl az érettebb tételek is.

Budaházy-Fekete Borászat

Dávid Rémusz borász, a Budaházy-Fekete Kúria vezetője 1996-ban vásárolta meg a kúriát. Rémusz hiszi, hogy a természet és egy finom pohár bor minden gondot képes elűzni és teljes harmóniát varázsolni. Saját területről, ökogazdálkodásból származó furminttal, hárslevelűvel és sárgamuskotállyal készül a fesztiválra.

Karádi-Berger Borászat

A Karádi-Berger pár számára 1999-ben hobbiként indult a borkészítés, ám hamar rájöttek, hogy ezt a szakmát csak teljes odaadással lehet csinálni. A fesztiválra könnyedebb borválogatással készülnek: a könnyű, gyümölcsös Furmint-Hárs; az elegáns furmint Palandor; a Száraz Szamorodni, egy igazi klasszikus tokaji modern formában; a könnyed, édes kerti bor Summer Wine, és az édes botrytis válogatás Selectio mind-mind megtalálhatóak a kínálatukban.

Préselő Pincészet

Izgalmas borok, hangulatos zene a kertben, kellemes falusi környezet, mindez a falu szívében – ez a Préselő Pincészet és Vendégház

Vayi Borászat   

Erdőbénye egyik új szereplője a Vayi Borászat, amelyet Ungváry Krisztián – a változatosság kedvéért egy történész – vezet. A falu főutcájának egyik legszebb épületébe telepítette birtokközpontját és kiváló édes bort, érdekes szárazat és különleges balzsamecetet lehet kóstolni nála.


Július 6. Csütörtök

21:00 Magashegyi Underground koncert — Budaházy-Fekete Kúria Borászat

Július 8. Szombat

15:00: Ercsey Dani: Beszéljünk a stílusról — Karádi-Berger Borászat

16:00 Nyáry Krisztián: Igazi Hősök — Vayi Borászat

A további programok listája itt olvasható, szállásfoglalás pedig itt lehetséges.