Ha már kipipáltuk Badacsonyt, Bordeaux-t és Toscanát, akkor esetleg elgondolkodunk, hová is utazhatnánk borközpontú és izgalmas nyaralásra. Az minimumkövetelmény, hogy a helyi borok megfelelő minőséget képviseljenek, és persze szép legyen a táj, valamint a gasztronómia egyéb szegmenseit is élvezni lehessen. Ezeken kívül nem árt, ha tud valami pluszt is nyújtani az úti cél, hogy igazán emlékezetes legyen a pihenés. Alább ilyen desztinációkat mutatunk.

1. Viña Vik, Chile

Mikor máskor, mint egy bordeaux-i maratonfutás közben határozta el a norvég Alexander Vik, hogy Dél-Amerikában valósítja meg álmai borászatát. 10 évvel később már várta vendégeit egy gyönyörű tó felett elterülő szőlőültetvény egy építészeti remekkel karöltve, az Andok lábánál. Az ide látogatók mindenhonnan a szőlőtőkéket csodálhatják, de ha aktívabb programra vágynak, lovagolni és mountain bike-ozni is elviszik őket a szüretelés, és persze a kóstolás mellett.

www.vinavik.com

www.vinavik.com

www.vinavik.com

2. Duoro-völgy, Portugália

Portótól másfél órányi autóútra bújik meg egy elvarázsolt hely, a Duoro-völgy, amely az UNESCO Világörökségének a része. Az arra járót kőteraszokra telepített szőlőültetvények és 18-19. századi, eldugott borászatok fogadják a végeláthatatlan hegyi szerpentinek végén. A romantikus tájba azonban szupermodern luxusszállások is belesimultak, ilyen például a lamegói Six Senses Resort, ahol a tökéletes kikapcsolódást a medencén és spán kívül szőlőszedés és –taposás is kiegészíti.

www.pousadasofportugal.com

www.sixsenses.com

www.sixsenses.com

3. Edivo Vina, Horvátország

A horvát szigetvilág mindig izgalmas, a borszeretőknek azonban meglehetősen különleges lehetőséget ajánl a Pelješac-félszigeti Edivo Vina borászat. Ha a szőlőtermesztést nem is, a palackban történő kb. 700 napos érlelést ugyanis a víz alatt végzi a cég. Úgy gondolják, hogy az amforákba zárt bor a tengerben természetes hűtést kap, és a teljes csend jót tesz a minőségének. A víz alatti borászatba le is lehet látogatni, és egy elsüllyedt hajó roncsai között búvárkodva követhetjük szemmel, hogyan telepednek rá a kagylók és korallok a boros amforákra.

www.edivovina.hr

www.edivovina.hr

www.edivovina.hr

4. Franschhoek, Dél-Afrika

Nem a leggyakoribb úti célja a borturistáknak, és kétségkívül nem az Óvilág kiszámítható romantikáját kínálja. Ha azonban nyitottak vagyunk a kalandokra, szuper ötlet a dél-afrikai régióba látogatni, ahol a sziklás hegyek és 17. századi fehér, holland farmházak mellett korszerű és csillogó borászatokba tévedhet a felfedező szellemű utazó. Ilyen szállás többek között a frissen nyitott Leeu Estates, ami sauvignon blanc-ültetvények és tégla sétautak között várja a vendégeket, akik a környék borászatainak felkeresése után wellnessfürdőből csodálhatják az egzotikus tájat.

www.winetram.co.za

www.leeucollection.com/leeu-estates

www.leeucollection.com/leeu-estates

5. Cavas Wine Lodge, Argentína

Dél-Amerika első boros lodge-ja Argentínában, Mendoza tartományban nyílt meg. Ahogy felfutott a nemzetközi piacon a malbec, úgy érkezett egyre több borturista az Andokhoz, ahol a Cavas Wine Lodge lenyűgöző szállása is épült. A különálló házikók teljes luxust kínálnak, saját medencével, panorámaterasszal, kandallóval, nyilván csodálatos szőlőültetvénnyel és borterápiás spa lehetőséggel. A mini faluban fine-dining étterem szolgálja a vendégek kényelmét, és érdemes ellátogatni a közeli borászatokba is Luján de Cuyoba.

www.cavaswinelodge.com

www.cavaswinelodge.com

www.cavaswinelodge.com