Idén június 23-án rendezik meg az Országos Hárslevelű Borversenyt, mellyel a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a fajtára, ami jelenlegi pozíciójához képest többre hivatott a hazai piacon.

Az Országos Hárslevelű Borversenyt a 2000-es évek elején rendezték meg első alkalommal, az idei a negyedik lesz a sorban. „Az érmet nyerő borok palackjaira körmatricákat készítünk, amelyek segítségével a fogyasztók felé irányuló közvetlen kommunikációt szeretnénk segíteni. A díjnyertes borokat és azok készítőit pedig minél több felületen szeretnénk mind a szakmával, mind a borkedvelőkkel megismertetni. Ebből a szempontból nagy jelentőséggel bír majd a díjátadó, amely az Egri Bikavér Ünnepen kerül megrendezésre, ami egy sok vendéget vonzó fesztivál, az idei sztárvendége pedig természetesen a hárslevelű lesz” – mondja Főczény András, a Verpeléti Hegyközség hegybírója.

A borverseny nevezési feltételei

A versenyre a bortermelők azokat a hárslevelű boraikat nevezhetik, amelyek a hatályos magyar bortörvény előírásainak, illetve a verseny további kiírásainak megfelelnek. A nevezett tételnek nem kell forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznie. Mintákat küldhetnek bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek. A kereskedelmi kategóriában nevezőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a minta által képviselt bortétel mennyisége meghaladja a 350 liter vagy az 500 db 0,75 literes palack nagyságot. A verseny rendezőjéhez bortételenként 4 db, minimum 0,75 literes palackot 2017. május 22. és június 16. között kell eljuttatni. A borversenyre kereskedelmi és kistermelői kategóriában is lehet nevezni, a borokat pedig az alábbi kategóriákban fogják rangsorolni: hárslevelű, debrői hárslevelű, késői szüretelésű és muzeális.

A nevezési díj 5000 Ft tételenként. A bormintán kötelezően fel kell tüntetni a résztvevő nevét és címét, a bor megnevezését (származási hely, fajta, évjárat), az édességi kategóriát (száraz, félszáraz, félédes, édes) és a nevezési kategóriát (kistermelői, kereskedelmi).

A borversenyen a szervező bizottság végzi a borok besorolását, a borok értékelése bíráló bizottságok által történik, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt módszer szerint.

A debrői hárslevelű

A borversenyt a szervezők a hárslevelű szőlő és bor iránti figyelemfelkeltés érdekében hozták létre. Külön kiemelve a debrői hárslevelűt, amely külön nevezési kategóriát kapott a versenyen, hiszen cél, hogy a hárslevelű és a debrői hárslevelű pozíciója is erősödjön.

Az eredetvédett debrői hárslevelűt adó tőkéket a Debrői körzet szőlőterületeinek mintegy 38%-án művelik, így a körzetben előforduló szőlőfajtákból ezt termelik a legnagyobb arányban. A debrői hárslevelűt kétféle termékkategóriában – classicus és superior –, a debrői körzetből származó hárslevelű szőlőből lehet előállítani, a bortörvényben előírtaknak és a termékleírásnak megfelelően.

Az így készült hárslevelű friss gyümölcs, barack és hársfavirág illatával és ízeivel, valamint gazdag mézes zamatokkal rendelkező fehérbor. A debrői hárslevelű superior esetén a bort legkorábban a szüretet követő május 1-jén lehet forgalomba hozni, így a további érlelés során a hársvirágra és mézre emlékeztető illatok és zamatok tovább rétegződnek és mélyülnek.

További információ és nevezési lap: itt