A hazai borszeretők körében az Etyeki Kúria pincészetének neve rendkívül jól cseng, azonban azt talán kevesen tudják, hogy a pincészet legnagyobb területei Alcsútdobozon, a Nagy- és a Kis-Látó-hegyen találhatóak, ahová mi is ellátogattunk júniusban a pincészet csapatával és néhány újságíróval.

Az 1996-ban alapított Etyeki Kúria úttörőként először 2001-ben a Nagy-Látó-hegyen telepített két hektárnyi pinot noir-t a borvidéken, ami egybeesik azzal az évvel, amikor Matolcsy Sára átvette a pincészet irányítását. Később 2002-ben chardonnay, 2006-ban újabb pinot noir, míg 2007-ben pinot noir, sauvignon blanc és szürkebarát szőlőt ültettek a dűlőben, aminek köszönhetően ma egy 16 hektáros egybefüggő ültetvénye van a pincészetnek. Matolcsy Sára a 2001-es pinot telepítés mellett egy bejelentést is tett. A birtokigazgató elmondta, hogy rengeteg munka van abban, hogy a szőlő és az Etyeki Kúria az elmúlt 16 évben felnőtté vált, sokáig nevelgette a tőkéket és a pincészetet, azonban összeállt egy olyan csapat a birtokon Mérész Sándor borász, Nagy Vince kereskedelmi vezető és Pesti Eszter sommelier személyében, aminek köszönhetően a mindennapi feladatoktól visszább léphet, de a szőlőben szívesen sétál bárkivel továbbra is.

Az Etyeki Kúria csapatának lesz feladata a jövőben is, amihez a tervek is megvannak. Jövőre termőre fordul a régebbi ültetvény mellett közvetlenül, a Kis-Látó-hegyen található 2015-ös telepítés, ahol sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir fog teremni. Ezt a területet 2013-ban vette meg a pincészet, ahová hosszas tervezés és talajvizsgálatok után került telepítésre összesen 13 különböző alany és klón kombináció, hogy az új ültetvény adott részén a lehető legjobb minőségű szőlő teremhessen.

Azonban a Kis-Látó-hegyen idén újabb munkálatok kezdődtek, mivel a friss telepítés feletti öt hektárnyi erdőt a tulajdonos eladta a pincészetnek 2016-ban, így az utóbbi néhány hónapban ennek a területnek a kitisztítása jelentett kihívást. Mérész Sándor nagy reményekkel beszélt az új területről, amely még szinte érintetlen terület, ahol az Etyekre jellemző meszes altalaj felett tápanyagban nagyon gazdag barna erdőtalaj található, amelynek megóvására törekednek. Itt várhatóan 2-3 év múlva kezdődhet meg a telepítés, addig azonban még további földmunkákra is szükség lesz, valamint egy vetést is terveznek, hogy lássák a dűlő melyik része szegényebb tápanyagban. Itt a tervek szerint chardonnay, sauvignon blanc és pinot noir fog teremni, azonban a terület nyugati része katlanszerű, ahol néhány fokkal mindig melegebb van, így oda várhatóan kékfrankost telepít a borász. A telepítéssel azonban nem áll meg a fejlesztés a területen, mivel terveznek egy kilátót a hegy tetejére, valamint a szőlészeti berendezéseket várhatóan kitelepítik a dűlő aljába, ahol a szőlőmunkásoknak szállást is terveznek építeni.

A pincészetnél is komoly változások várhatóak a jövőben, hiszen a megnövekedett etyeki szőlőterületek mellett a Kúria soproni borvidéken lévő ültetvényeinek a mérete is már 20 hektárosra nőtt, ez pedig magasabb pincekapacitást is megkíván, azonban a 2013-ban átadott pince épületet úgy tervezték, hogy átszervezéssel a raktárakból erjesztő és érlelőtereket lehessen kialakítani, így 2500-ról 4000 hektoliterre növelik hamarosan a pince kapacitását, és kialakításra kerül egy vörösboros erjesztőtér is, mivel a jövőben várhatóan a pince borainak 70 százaléka lesz vörös és 30 százaléka fehérbor, míg korábban ez pont fordítva volt.

Ezt a változást a várható új borok is előrejelzik, hiszen az év végén debütál a pincészet soproni merlot-ja 2015-ből, amely a merlot gyümölcsösebb, selymesebb arcát mutatja meg, azonban a remek hordóhasználatnak köszönhetően izgalmas fűszerek is érezhetőek a borban. A jövőben piacra kerülnek majd olyan prémium kategóriába szánt, 2015-ös válogatás tételei is a pincészetnek, mint a pinot noir válogatás Etyekről, vagy a kékfrankos válogatás Sopronból. A pincészetnél kísérletezésnek is marad helye, így 2016-ban készült egy sauvignon blanc vadélesztővel.

Itt azonban nem állnak meg a változások a pincénél, hiszen Nagy Vince elmondta, hogy 2022-ig megvannak a tervek azokra a borokra vonatkozóan, amelyek készülni fognak a pincészetnél. Ennek a tervnek a 2016-os része volt a Pláne nevű fehér gyöngyözőbor, amely könnyedségével, virágos illat és ízjegyeivel, valamint kellemes, apró buborékjaival felüdülést hozott nekünk is a dűlőtúra során, könnyen lehet, hogy a nyár egyik legkedveltebb gyöngyözőbora lesz. Jövőre várhatóan érkezik a Pláne rozé testvére, és az sem kizárt, hogy a későbbiek folyamán pezsgője is lesz a pincészetnek.

További információ: www.etyekikuria.com