Karim Rashid egyiptomi származású, New York-ban élő sztártervezőt bízta meg a kanadai Stratus Vineyards, hogy alkosson üveget 2014-es Cabernet Franc-jukhoz. Rashid nem arról híres, hogy kedvelné a hagyományos vagy unalmas megoldásokat: akár formatervezőként, akár belsőépítészként alkot, törekszik az új és egyedi látószögek megvalósítására. Ez történt ez alkalommal is.

Fotó: www.dezeen.com

A tervező rendkívül aktívan használja a színeket és a geometrikus formákat, illetve az egymást kiegészítő, komplementer látványvilágot. Ezek alapján nem meglepő, hogy a Stratusnak tervezett palack dekonstruálja a hagyományos borosüveget: Rashid alapötlete az volt, hogy vágják fel az üveget, és végeredményben ez is történt. A „szeletek” mentén aztán eltolta a palack szintjeit, így egyrészt fogantyút is kapott az üveg, másrészt a „teraszokon” maradó folyadék dekantálódik, ahogy levegőhöz jut. „A borszakma mindig is rendkívül konzervatív volt, és erősen ellenállt a változásoknak” – fogalmazta meg Rashid kritikáját és egyben motivációját a palack bemutatóján. A Stratus 2014-es Cabernet-je a pincészet első szűretlen bora, a formatervezett palack pedig kifejezetten ehhez a tulajdonsághoz készült, mivel így tovább érhet a bor, miközben javul az aromája és az íze is.

Az unortodox borosüveg nem az első ilyen jellegű műve a tervezőnek: érdemes belenézni a munkásságába, különösen az AnestasiA számára alkotott vodkás üvege állítható párhuzamba a Stratus különleges palackjával.

Forrás: www.dezeen.com