Tegnap bemutatták a Furmintkiválóságok Könyvét a Földművelésügyi Minisztériumban. A hasznos, fiatalos hangulatú kiadvány premierével egyidejűleg a könyvbe bekerült furmintok készítőit is díjazták, így a hivatalos rendezvény valójában egy szakmai-baráti találkozóként folyt le.

Fotó: Nemzeti Borkiválóság Program Facebook-oldala

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntőjében Pilinszkyt idézve feltette a kérdést, amelyre a borászok valószínűleg készséggel válaszolnának: „Gondolsz-e arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?”, míg dr. Kiss Eliza miniszteri biztos Hamvas Béla címadását parafrazeálta, amikor a kiadványt „furmintkönyv ateisták számára” megnevezéssel illette. A miniszteri biztos hangsúlyozta, a kiadvány egyik célja, hogy a furminthívők meggyőzzék az „ateistákat” a magyar szőlőfajta értékéről, kiválóságáról. A széleskörű szakmai összefogás eredményeképp létrejött kiadvány az ajánlott tételek mellett olyan kérdéseket is feszeget, hogy hogyan kerül a borba a tájjelleg, hogyan érdemes furmintot termeszteni, kik alkotják a fajta családját, hogyan alakult a palackok formája, és hogy van-e jövője ennek a magyar bornak.

Mivel 2017 a furmint éve hazánkban, az ország legnagyobb borversenyére nevezett 124 furmint közül válogatták be a könyvbe azokat a tételeket, amelyek megütötték a magas szakmai mércét. Az összesen 85 furmint vagy furmintházasítás legnagyobb része Tokajból érkezett (69 tétel), második helyen a Balaton végzett 12 borral, de Felső-Magyarország (Mátra) és a határon túli szőlőtermelő területek is képviseltették magukat. A tételek között a 2015-ös évjáratúak domináltak.

A díjátadás után a könyvbe bekerült borokat kóstolni is lehetett, így mindenki személyesen győződhetett meg a magyar furmint sokszínűségéről, miközben kiváló alkalom adódott a szakmai kérdések megvitatására.

A Furmintkiválóságok Könyvét a VinCE Magazin előfizetői ajándékba kapják a júliusi lapszámunk mellé.