Disztópikus félelmeink között felmerülhet, hogy egyszer étel helyett csupán megfelelő tápanyagtartalmú és ízű kapszulákat fogunk enni. De mi a helyzet az italokkal, így például a borral?

Fotó: www.madebyquirk.com

A tápanyagkapszulák kifejlesztése azért lehet szükség, mert a Föld népességének és élelmiszerkészleteinek megoszlása területileg igen nagy eltérést mutat, ráadásul idővel – ha nem változtatunk bizonyos gyakorlatokon – mindenképp ételhiány lép majd fel a túlnépesedés miatt. Ennek tudatában nem is tűnik annyira extrém cselekedetnek, hogy egy amerikai laborban kifejlesztették a szőlő nélküli bort. A módszer lényege, hogy egy hagyományos bort molekuláira bontanak, majd ezeket a molekulákat néhány egyéb összetevővel kiegészítve újra összerakják – így kész is a szintetikus „bor”.

Az Ava Winery csapata jelenleg egy pinot noiron dolgozik, ami etanolból, vízből, cukorból, aminosavakból és olyan kémiai összetevőkből készül, amik a „bor” ízét, aromáját és testességét adják. Az egyik cégalapító, a biokémikus Alec Lee úgy véli: a borászatra jellemző sznobizmus miatt hiányoznak az aktuális, trendi ízek az italokból, így az ő céljuk az, hogy jóízű borokat alkossanak. Ráadásul kísérleti boruk, a Moscato egy év alatt sem oxidálódott kinyitott palackban – ez alapján tehát számos lehetőséget rejt a szintetikus ital. A cég 20 dolláros áron vezetné be a piacra az egyelőre különlegesnek számító bort – már csak az a kérdés, megfordul-e valaha a trend, és a hagyományos, valódi bor lesz-e a különlegesség…