Megérkezett a Kreinbacher Birtok izgalmas új itala, a Kreinbacher Rosé Brut. A pincészetnél egy ideje már kísérleteztek a megfelelő rozépezsgő előállításával, és végre eljött a nagy pillanat:  piacra dobtak egy pinot alapú házasítást, mely tradicionális módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készült.

Fotó: Kreinbacher Birtok Facebook-oldala

Ahogy Christian Forget, a somlói birtok pezsgőmestere kifejtette: „Bár több borvidékről, azon belül is számos dűlőről próbálkoztunk, kezdetben úgy találtam, hogy sok helyen a pinot noir kevésbé volt összhangban a terroirral, az éghajlattal, és nem érte el az optimális érettségi fokot. Végül 2015 tavaszán sikerült letöltenünk az első rozé házasítást. Magyarországon rendkívül nehéz jó minőségű pinot alapanyagot találni, éppen ezért vagyok várakozáson felül elégedett az eredménnyel!”.

A pinot noirt végül Pannonhalmáról, Etyekről és a Balaton mellől szállították Somlóra, ehhez társult 5%-ban a helyi furmint, majd az alapborhoz adták a vaskeresztesi kékfrankost, ami a kívánt színtartomány eléréséhez volt szükséges. A kékfrankos származása nem véletlen, hiszen Kreinbacher József is vaskeresztesi, sőt, az ottani ültetvény is a pincészet tulajdonában van.

A Rosé Brut 15 hónapig érlelődött, az eredmény pedig magáért beszél. „Barackvirágszín, üde árnyalat. Illatában gránátalma és eper, piros cseresznye, némi grapefruit és ibolya. Szájban feszes, precíz szerkezetű, aromáiban frissítő citrusosság dominál; grapefruit és lime, ribizli, eper. Határozott savai ellenére jól iható, kellően gazdag, a mousse krémes.”

A Magyarországon tradicionális módszerrel készülő rozépezsgőkről Káli Ildikó írt cikket az augusztusi számunkba. Hamarosan megtalálható az újságárusoknál!