Idén a Gourmet Fesztivál a közép-európai régió legkiválóbb éttermeit is igyekezett bemutatni a magyar közönségnek. A legnagyobb figyelmet természetesen az immár világhírű Ana Roš kapta, de a vendégek között ott volt a pozsonyi gasztronómia állócsillaga, a Fou Zoo is, amelyet pár héttel később felkerestünk. 

Szokatlan helyen

Pozsony éttermi élete sokban különbözik Budapestétől, de az mindkettőben közös, hogy az óváros elsősorban a turistáké, így az igazán érdekes helyeket nem feltétlenül ott találjuk. A helyi elit és az expat közösség kedvence, a fúziós pán-ázsiai konyhát vivő Fou Zoo azonban nem másutt, mint egy lakótelepek mellett vezető forgalmas négysávos út mentén, egy modern épület aljában rendezkedett be – körülbelül mintha a Costes Békásmegyerre költözött volna. Belépve azonban a külvilág megszűnik, a nap sugarai épphogy csak áthatolnak az ívelt fából készült árnyékolókon; a sötét színek, a fényes, kő hatású anyagok és az asztalokra koncentrált világítás egészen teátrális hangulatot kölcsönöz a meglehetősen nagy teremnek. A hatalmas kavicsot formázó bárpultok közelében kapunk asztalt, és mindenekelőtt friss mentából, mangóból és zöld teából készült alkoholmentes hűsítő itallal üdvözölnek a meleg estén.
Mivel a Fou Zoo-nak saját koktéljai is vannak, aperitifnek azokból választunk. A Nikka japán whiskyből készült Masataka Swizzle kesernyés és citrusos összetevőivel üdítő és élénkítő; a Lucky 13-t hosszúkás cseréppohárban, szinte langyosan szervírozzák, a népszerű szlovák tokaji alapú likőr, a Bentianna kerül bele Camparival, guavával és rebarbarával – jópofa, relaxálós, kicsit Hello Kitty-s, édesebb ízvilág. Üdvözlőfalatot is kapunk, minimalista tonhaltatárt feketealga-chipsszel a tetején.

Japánból indulunk

A Fou Zoo specialitása a modern stílusú su­shi, ezért kezdésnek ezekből választunk. A nigiriket egyenesen párba állítjuk: a klasszikus változat tetején a rákhús remek minőségű, finom, feszes, míg a modern nigirin a rizs felett minden szokatlan: a tonhalszelet egyik oldalát egy pillanatra odakapatták, rajta pöttynyi libamájpástétom és fügeszeletke, mindez együtt harmonikus és sziporkázó. A sárga úszójú tonhalból készült sashimi gyönyörű barackvirágszínű lágy szeletei geometrikus elrendezésben fekszenek a tányéron, mindegyiken szarvasgombaszelet és kevés snidling. A kevésbé intenzív ízű szarvasgomba nem nyomja el a hal ízét, szépen kiegészíti, még roppanós állaga is ellenpontozza a tonhal olvadékonyságát.
Fiatal felszolgálónk remekül beszél angolul, kedves, gyors, és láthatóan nagyon szereti a munkáját. Élvezettel és hozzáértéssel mesél az ételekről, minden kérdésünkre azonnal válaszol. Mikor tom yum levest kérünk, készségesen figyelmeztet, hogy van, aki erősnek találja, de a felvetés kicsit érthetetlen: az intenzív ízű homáralaplével és friss zöldségekkel készült leves legfeljebb finoman pikáns, bíborban játszó, céklalében marinált lágy fürjtojás kerül bele, mely tovább lágyítja, selymesíti az ízeket. Másik előételünk polipkar, mely édes, sűrű marinádban sült, majd karikákra vágva, kumquatszeletkékkel elkeverve kerül a tányérra mangó-papaya salsával és chilimajonézzel. Az édes íz kicsit eluralkodik a fogáson, a gyümölcssalsa sem frissít rajta eleget, bár a kevéssé csípős, inkább füstölt paprikás majonéz old rajta valamennyit.

Presztízsborok árnyékában

A főételek előtt bort választunk, s meglepve szemléljük a borlapot: a Château Angelustől a Sassicaiáig minden megtalálható rajta. Mivel egyik főételünk tempura volt, könnyed fehéret szerettünk volna kérni, azonban a poharazott Strekov rizling kifogyott, helyette a Château Belá rizlingjét hozta a sommelier. Ez ugyan rizlingnek kitűnő, a tempura mellé azonban nem volt szerencsés választás, sokkal frissebb borra lett volna szükség. A Fou Zoo tempurája a műfajhoz híven igazi zsákbamacska-étel: minden darab meglepetés, spenótlevéltől fehér spárgán át shiitake gombáig és rákhúsig bármi lapulhat a ropogós tésztakéreg alatt. Két mártást tálalnak mellé: saját készítésű rizsboros szójaszószt és szarvasgombás majonézt. Gigantikus adag, igényes alapanyagokból, bár kicsit nehéz a majonézzel együtt.
Másik főételünk a bélszín csicsókával: a hús szép, nem túlsütött, az ázsiai vonalat a marhahúsleves és édes sake összeforralásából nyert öntet képviseli, mellé a sommelier nem kevesebbet, mint poharazva kínált saint-émilion-i Château Phélan-Ségurt ajánlja.

Grand finale

A Fou Zoo híres látványos desszertjeiről, s pincérnőnk olyan lelkesedéssel ajánlotta nekünk a sárkánytojást mint személyes kedvencét, hogy nem mondhattunk nemet. Persze nem véletlenül szereti ennyire, hiszen a felszolgáló igazi varázslószerepet kap tálaláskor: ahogy a kék kerámiatálban a fagyasztott gyümölcsön ülő csokoládétojás köré önti a karamellszószt, az egész asztalt elborítja a hófehér füst, a tojás megnyílik, és előbukkan a belsejében rejtőző passiógyümölcs-fagylalt. A datolyás, ázsiai körtés, misofagylaltos másik desszert szerényebb kivitelű volt, ízben azonban sokkal összetettebb, ugyanakkor meglehetősen édes is.
Összességében nagyon látványos és szórakoztató volt vacsoránk a Fou Zoo-ban, azonban nem árt tudni, hogy mindezt a budapesti Nobu árain kínálják. Ha azonban úgy hozza a sors, hogy épp Pozsonyban van komoly ünnepelni valójuk, vagy üzleti partnerüket szeretnék elkápráztatni, már tudják, hová érdemes menni.

Értékelés

  • négycsillagos étterem
  • konyha: ázsiai, elsősorban japán ételek európai fúziós megközelítésbe
  • ital: néhány szlovák és nagy presztízsű nemzetközi borok komoly palackos választéka, tucatnyi poharazva is
  • tipp: fontos üzleti vacsorák ideális helyszíne
Parkolás, bejárat, vendégfogadás: 8
Design, építészet: 8
Tisztaság, rend, mosdók: 9
Terítés, étkészlet: 9
Étlapmegjelenés, választék: 9
Ételek tálalása: 9
Ételek minősége: 8
Borok és egyéb italok kínálata, minősége: 9
Felszolgálás gyorsasága, szakszerűsége, szívélyessége: 8
Ár-érték arány: 7
Összpontszám 84
Fou Zoo étterem  
850 00 Pozsony (Bratislava),
Dúbravská cesta 2.
fouzoo.sk