A Finger Lakes Wine Flour New York állambeli cég a borlisztek egész palettáját dobta piacra. A préselés után fennmaradt szőlőhéj és szőlőmag tápanyagokban gazdag, ráadásul a gyártó szerint liszt formában is megtartja a nemes borszőlők ízét.

Fotó: Allison Usavage, www.whatsgoodithaca.com

Hilary Niver-Johnson, a cég és a borliszt megalkotója eredetileg bio-üzemanyagot akart készíteni a mindeddig kidobásra ítélt borszőlő-maradékokból, de hamar rájött, hogy a gyümölcs tápanyagban dús részeit valójában pazarlás lenne nem elfogyasztani. A Finger Lakes Wine Flour merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, fűszeres tramini, rizling és vegyes vörös szőlőkből készít liszteket, rágcsákat, muffinokat és bonbonokat.

Fotó: Allison Usavage, www.whatsgoodithaca.com

A borliszt nem arra való, hogy teljesen kiváltsa a hagyományos lisztet – inkább fűszerezi” azt, ha hozzákeverjük, illetve tejszínes és paradicsomos szószok ízesítésére is kiváló. A cég a liszteket megfelelő ízekkel párosítva ajánlja fogyasztani, így például a merlot lisztet epres ételekhez, a cabernet sauvignont szederhez, a cabernet franc-t áfonyához, a fűszeres traminit barackhoz, a rizlinget almához, a pinot noirt cseresznyéhez, a vegyes vöröst pedig erdei gyümölcsökhöz ajánlják, írta a Decanter.

Finger Lakes Wine Flour borlisztjei különlegesek, de nem egyedülállóak, Magyarországon több pincészet, mint például a Gere Attila Pincészete, valamint a Bock Pince is készít szőlőmagőrleményt.