A francia Beaujolais-ben hamarosan kiássák azt a három hordó 2015-ös évjáratú Brouilly és Côte de Brouilly bort, melyeket még 2016 áprilisának derekán temettek a föld alá. A domboldalban, két méter mélyen érlelt borral körülbelül 300 palackot töltenek majd meg decemberben, miután idén október 16-án sor kerül a nagy érdeklődés által övezett első kóstolásukra.

Fotó: www.thedrinksbusiness.com

A három hordóban három különféle ital nemesedett: az egyikben a Domaine Père Benoit, a Domaine de Franck Tavian, a Michel Aubry és a Patrice Monternier birtokokon szüretelt szőlőkből készített, Côte de Brouilly cuvée található, mely az appelláció nevét adó szunnyadó Brouilly vulkán négy kardinális talajfajtát képviseli és egyesíti. A másodikban a Château de Pierreux, a harmadikban pedig a Les Vignerons de Bel Air bora érik.
A három elásotthoz „kontrollcsoport” is tartozik, olyan hordók, amiket hagyományosan, pincében nemesítettek, írta a The Drink Business. A kísérlettel a francia termelők egy ősi nomád, Kis-Ázsiára és Grúziára jellemző hagyományt kívántak feleleveníteni – most a nagy kérdés, amire csak október közepén tudjuk meg a választ, hogy a betemetve nemesedés milyen hatással van a bor ízére. A palackozott tételeket decemberben a L’Espace des Brouilly kereskedőházban lehet majd megvásárolni.