VinCE Magazin

Már második éve ünnepelhetjük a juhfarkotA második Somlói Juhfark Ünnep szeptember 23-án a nemzetközileg is elismert magyar fajtának, a vidék legfontosabb borának, a juhfarknak hódol.  A 14 részt vevő pince 26 különböző borát szakmai zsűri válogatja az ünnepi kóstolóra, ahol a látogatók megismerhetik az elmúlt 10 év legjobb évjáratainak különböző stílusban elkészített juhfarkjait, és a mögöttük álló termelőket.

A fajta kedvelőinek az ünnep kihagyhatatlan, a juhfark ugyanis Somló fajtája”. A környék vulkanikus talajának köszönhetően sok éve a régióból kikerült borok hozzák a legjobb eredményeket, világversenyeken is. Egy jó évjáratban palackozott juhfark 2-3 évesen éri el legfinomabb formáját, melyet jó pár évig tart is, hála a viszonylag magas alkoholtartalmának, savainak és gazdag beltartalmi értékeinek.

Ez a fajta különleges bánásmódot igényel, és ha megfelelő minőségű szőlőből készítik, a legjobbat hozzák ki belőle, akkor valódi borkülönlegesség. Közülük is kiválnak az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt, testes tételek, míg más változata könnyedebb, reduktív eljárással készül.

Az ünnep része a dűlőtúra, a vertikális kóstoló és a szakmai beszélgetés is. Részletes programok a Tornai Pince honlapján találhatók.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.