Sejtelmes vörös, misztikus zöld és elegáns kék fénybe burkolt VinCE-díjas syrah szerepel a VinCE Magazin októberi címlapján. Ebben a hónapban ugyanis ezt az izgalmas és sokszínű fajtát állítottuk a középpontba – 44 tételt teszteltünk le a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének tagjaival. Ezen felül a magazin lapjain fény derül a szerkesztőségi szüretünk kulisszatitkaira,  körképet festünk 4 borvidék 5 pincészetének szüretéről, a Douro-völgyből származó terroirborokról beszélgetünk és bemutatunk 10 high-tech borászeszközt.

1. Titkok földjén

Tradíciónak számít, hogy csapatunk minden ősszel egy napra metszőollót ragad, és csatlakozik egy borászat szüretelőihez, az viszont rendhagyó, hogy idén egy vendéget is magunkkal vittünk, Józan László színművész személyében. Ez a kettősség: a hagyomány és formabontás jellemezte az egész napunkat…

2. Az Ezeregyéjszaka borai

A legenda szerint Perzsiában született, valójában Franciaországból származik, de Chilében is remekül érzi magát, sőt kis hazánkban is egyre otthonosabban. A legszexibb vörösbor cím biztos nyertese ez lenne, legyen akár hűvösen csábító francia syrah, vagy buja fűszerességével rabul ejtő shiraz. Az pedig csakis varázslat lehet, hogy ennyi illat és íz elfér egy palackban!

3. Terroirborok a Duro-völgyből

A portugál Alves de Sousa pincészet borbemutatóján az exportért felelős Patricia Alves de Sousával beszélgettünk a Douro borairól és a sokszínűségben rejlő lehetőségekről.

4. Harmadik típusú szüretek

Robotok scannelik a szőlőszemeket, majd teljes érettség állapotában intelligens szüretelő masinák szedik a szőlőt, gépek válogatják a szemeket 100% pontossággal – mindezt egy távoli bolygón, a „legismertebb terroiron”. Bár egy nyáron felröppent hírben együtt szerepelnek a NASA és bor szavak, itt még azért nem tartunk. Ám hogy meddig jutottunk mostanáig, az megér pár gondolatot.

5. Szüreti helyzetjelentés

Amikor ez a szüreti körkép született, még messze nem volt az összes szőlő a présben, de szinte mindenki szüretelt már. Egy dolog biztosan látszott, hogy eltérő módon ugyan, de minden említett borvidéken igen biztató a leszedett termés. Valaki egyenesen úgy fogalmazott, hogy világszínvonalú volt az alapanyag. Azóta csak esik…

A VinCE Magazin legújabb száma október 6-ától elérhető az újságárusoknál.