Októberi bortesztünkön minden tesztelőnk WSET-diplomás volt, hiszen a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének tagjai kóstolták a beküldött tételeket: 44 syrah-t, melyek közül három – két magyar és egy chilei tétel – ötcsillagos, vagyis VinCE-díjas lett. A dicsfény azonban nem csak ezeket illeti, számos kiváló négycsillagos tétel került a poharakba. Érdemes vetni rájuk egy pillantást, majd kóstolva meggyőződni a magas minőségükről. A teljes lista az aktuális lapszámunkban található, ízelítőként azonban három tételt itt is ajánlunk.

SYRAH – HEUMANN PINCÉSZET, VILLÁNY, MAGYARORSZÁG, 2013

Pontszám: 17,1 pont

Típus: száraz vörösbor

Leírás: mély bíborszín; fás, füstös, pikáns, fűszeres, buja és gazdag illatok étcsokival, vaníliával, fahéjjal. Jól strukturált, feszes szerkezetű, hosszú életre hivatott, fűszeres, kifejezetten borsos tétel, fekete bogyós gyümölcsök ízével, de érdemes várni vele, még sokáig szép lesz!

Fajta: syrah

Ár: 4900 Ft

Kapható: Heumann Pincészet (Siklós), Heumann Pince Borbár (Villány)

 

SYRAH GRAND SELECTION – GRÓF BUTTLER, EGER, MAGYARORSZÁG, 2013

Pontszám: 16,85 pont

Típus: száraz vörösbor

Leírás: mély bíborszín; intenzív, újvilági hangulatú, fás, fűszeres, borsos, nagyon tetszetős illat tele fekete bogyós gyümölcsökkel, szeder, áfonya, szilva, fekete ribizli. Jó intenzitású és jó arányokkal bíró, élénk savtartalmú, lédús zamatú bor, édes fűszerekkel, melengető alkohollal. Selymes, krémes és hosszú!

Fajta: syrah

Ár: 5900 Ft

Kapható: Veritas Borkereskedés, www.borkereskedes.hu

 

PETRÁNYI SYRAH – PETRÁNYI PINCE, BALATONFÜRED–CSOPAK, MAGYARORSZÁG, 2015

Pontszám: 16,51 pont

Típus: száraz vörösbor

Leírás: mély bíborszín; illatában először az erdei gyümölcsök, majd az ásványos és pörkölt jegyek mutatkoznak, de a syrah-ra jellemző borsos fűszeresség is ott van. Tartalmas, összetett, jó szerkezetű bor szép savakkal, selymes tanninokkal, étcsokis, érett, meleg ízekkel. Elegáns, gazdag és harmonikus.

Fajta: syrah

Ár: 3250 Ft

Kapható: Csopaki Kincses Bolt, Petrányi Pince, www.petranyipince.hu

 

Tesztünk további eredményeit keresse a VinCE Magazin októberi számában!