November a Fun with Fondue hónapja – nem csoda, hiszen a hideg időben a gőzölgő, sajtos, boros, fűszeres fondue gondolata is melengeti a lelket. Íme kilenc érdekesség erről a nyúlós, ropogós csodáról.

Fotó: foodal.com

  1. A fondue definíciója: legalább kétféle sajt, amit borral és pici liszttel olvasztanak össze, és mártogatva fogyasztanak.
  2. A fondue a harmincas évek óta Svájc nemzeti étele, amikor is a Svájci Sajtunió modernizálta a receptet, és újra divatba hozta a meleg finomságot.
  3. Az alpesi népek ezt a sajtos ínyencséget azért találták ki, hogy a télen már erősen megérett sajtokat és a kiszikkadt kenyeret fel tudják dolgozni.
  4. A fondue tálját, ami alatt egy láng melegíti a sajtot, “caquelonnak” hívják. Ma már egyszemélyes caquelon is kapható, de hagyományosan a fondue-t egy nagy közös tálból eszik.
  5. Ez az edény tehet a „kínai fondue” nevéről is: mikor egy svájci chef egyszer Kínában járt, felfedezte a helyi „közös fazekat”, ami gyakorlatilag fondue, csak csípős, húsos alaplével. Hazatérve megalkotta a court bouillont, azaz a kínai fondue-t. A mártogatni való itt nem pirított kenyérkocka, hanem hajszálvékony nyers hús, ami az alaplében fő meg.
  6. A csokifondue-t az amerikaiak találták ki, akik a ‘60-as években szerettek bele a svájci finomságba. Az eredeti fondue is ekkor terjedt el a New York-i éttermekben.
  7. Már az Iliászban is említették a fondue-t: „Édes italt ebben vegyitett amaz isteni asszony, / pramnéi jó borból, melyhez most réz-reszelővel / kecsketurót morzsolt, s hintett rá hószinü lisztet” (Devecseri Gábor fordítása)
  8. Több mint 100 különféle fondue-t tartanak nyilván, más-más sajtkombinációval, borral és fűszerezéssel.
  9. A hagyomány szerint az a férfi, aki beleejt valamit a fondue-s tálba, meg kell hívja a társaságot egy körre. Ha ez nővel történik, akkor mindenkinek csókot kell adnia.

Sajnos itthon nem egyszerű küldetés francia sajtokat kapni, pláne nem fondue formájában. De nem lehetetlen: az Oktogonnál lévő  Grand Café Budapest csütörtöki fondue-estjére a La Fondue Budapest közvetítésével, egyenesen a francia Alpokból érkeznek a sajtok, amiket a francia sztárchef, Jeremy Cayron készít el tradicionális francia receptek alapján. Idén egy különleges vargányagombás recept is a menüre került, és kipróbálhatjuk a fantasztikus raclette-sajtokat is. Barátokkal borozgatós, beszélgetős programnak tökéletes – a hely népszerűsége miatt viszont ajánlatos előre asztalt foglalni. Csütörtök esténként 18:30 és 23:00 között várják a sajtra éhezőket.