Az Unicum Riserva különlegessége egyedülálló gyártási eljárásában, a dupla hordós érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicum a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb, 80 éves hordójába kerül. A második világháború idején az orosz katonák betörtek a gyárba, és a pincében levő hordók nagy részét elvitték, hogy pontonhídnak használják a Dunán, mivel a budapesti hidak megsemmisültek. Ez a hatalmas hordó azonban sértetlenül megmaradt, mivel mérete miatt nem tudták megmozdítani. Így ez jelenleg a pince legöregebb hordója, melyben 1937 óta érlelünk Unicumot. A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződött speciális anyag, az úgynevezett „fekete méz” karakteresebbé teszi a benne készült Unicumot.


Soroksáriból göncibe

A következő lépés a tokaji aszús hordós érlelés, ami kerekséget, lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adja az italhoz. A tokaji hordók valójában gönci hordók: ez a 136 literes hordótípus a XIX. században alakult ki a Tokaji borvidéken. Mivel a hordókat korábban a Dobogó Pincészet aszúinak érlelésére használták, az aszúszemekben található botrytis hatása is érezhetővé válik az Unicum Riservában. Végül a dupla hordós érlelés karakterjegyeinek kiemelésére, lekerekítésére a Dobogó Pincészet 2007-es évjáratú Tokaji Aszúját adjuk az italhoz. Amint az Unicum jól ismert keserédes íze találkozik az érzékien édes aszúval, az Unicum Riserva komplex ízvilága lágyabbá, ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy kis sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal. Az Unicum Riserva így tökéletes harmóniában egyesíti az Unicum izgalmas és egzotikus gyógynövényeit a tokaji csábító, mézes lényegével.

Kategóriateremtő

Az Unicum Riserva új kategóriát teremt – Magyarországon elsőként lép be a gyógynövénylikőrök szuperprémium-kategóriájába. „Évekkel ezelőtt, amikor megfogalmazódott bennünk az igény az Unicum szuperprémium változatának kifejlesztésére, összetettük Izabellával azt a tudást, amit az évek során megszereztünk. Minél többet beszélgettünk és inspirálódtunk, annál világosabbá vált, hogy két oldalról közelítsük meg az újítást: egyrészt nyúljunk vissza az idők során kialakult ízekhez – így használjuk fel a fekete mézet. Másrészt hozzunk be egy hozzánk oly közelálló ízt, amelynek Izabella a mestere. Így döntöttünk a tokaji hordós érlelés és a tokaji aszú hozzáadása mellett” – mondta el Zwack Sándor.

További információ: Zwack