Intuition No.3 2015 néven a mádi HOLDVÖLGY új, dűlő-, parcella- és klónszelektált száraz furmintot mutat be, amely limitált mennyiségben már elérhető a borászat karácsonyi kínálatában. Ennek kapcsán Demkó Pascallal, a borászat alapító-tulajdonosával dűlők és fajták, fajtaklónok sokszínűségéről, a szerethető és fenntartható borkészítésről beszélgettünk.

Az utóbbi években Tokaj-Hegyalján sokan keresik a mágikus formulát,  a mindent eldöntő termőhelyet vagy szőlőfajtát, amelyre felépíthető a borvidék imázsa. Eközben úgy tűnik, a HOLDVÖLGY inkább a változatosságban hisz.

Inkább úgy fogalmaznék: hiszünk az elődeinknek, akik 280 éve, az első dűlőminősítések idején felismerték Mád értékeit, az itteni termőtalajok hihetetlen gazdagságát és sokoldalúságát. Persze hiszünk a saját szemünknek is, mivel immár 15 éve dolgozunk mind a hat tokaji szőlőfajtával, folyamatosan feljegyezve az évjáratok adatait. Egy svájci óramű precizitásával igyekszünk borokat készíteni: nemcsak dűlőnként, hanem parcellánként, és nemcsak fajtánként, hanem klónonként is külön elemezzük a termést, rendszeresen laborálunk; mérjük, kóstoljuk, és évről évre visszakóstoljuk a borainkat.

Mit mutatnak a tapasztalataik?

Azt látjuk, hogy nem véletlenül alakult ki és maradt fenn Tokaj-hegyalján a borkészítésnek az a módja, amely a különböző érési idejű és aszúsodási hajlamú fajták, illetve az eltérő fekvésű, talajú dűlők tudatos használatára épül. Évszázados, és ma is érvényes tapasztalat, hogy egy adott évjárat legjobban teljesítő fajtáinak, illetve a különböző dűlők termésének a házasításával akkor is elkészülhetnek a borvidék stílusának megfelelő borok – ide értve a hatputtonyos aszút is -, ha fajtaborként abban az évben esetleg ez nem lenne megvalósítható. Meglátásunk szerint ahhoz, hogy a borászatok fenntarthatóan működhessenek és megbízhatóan el tudják látni a piacot, szükség van erre a stabilitásra. Emellett a megbízhatóság szerethetőbbé is tehet egy márkát: a borrajongók és a sommelier-k számára is érték, ha a bormárkáknak megvannak az egymásra épülő évjáratai és lehet belőlük vertikális sort kóstolni.

A HOLDVÖLGY kapcsán arról is mind többet hallani, hogy komoly lépéseket tesznek a mikroszelekció irányába, és a dűlőn, parcellán, fajtán túlmenően egészen a szőlőklónok szintjéig külön szüretelnek, erjesztenek és érlelnek bizonyos tételeket.

Igen, hiszünk benne, hogy az évről évre stabilan elkészített, állandó bormárkák mellett minden borászatnak szüksége van különleges, ritkaságszámba menő mikrotételekre is, amelyek a hazai és a nemzetközi piac csúcsain, borgyűjtők kollekcióiban vagy árveréseken is megállhatják a helyüket. Hétéves kísérletezés és szelekciós munka után épp most, novemberben hozunk mi magunk is forgalomba egy dűlő-, parcella- és klónszelektált tételt, az Intuition No. 3 száraz furmintunkat 2015-ből, amelynek alapanyagáról, a T8/7575 furmint klónról tavaly jelent meg a tarcali kutatóintézet elemzése, miszerint ez hordozza a legmarkánsabban a furmint fajtajegyeit. Mindössze 1000 palack készült ebből a borból, és 180 már gazdára is talált tavasszal a Nagy Tokaji Borárverésen. A különlegességek kedvelői számára valódi kuriózum ez a tétel, amelyből összesen 100 darab hárompalackos borcsomag lesz elérhető, kizárólag a HOLDVÖLGY 2017. évi karácsonyi katalógusából.

További információ: Holdvölgy