VinCE Magazin

Novemberi borajánló: az új korszak aszúi



Az aszúkóstoló mindig ünnep, olyan borokkal, melyek rendre maguk mögé utasítják a világ édeseit. Számunkra mindig karnyújtásnyira van Tokaj, talán ezért is felejtjük el néha, milyen szerencsések vagyunk, hogy ebben a pici szőlőfajta kapható ár ajánlott fogyasztás országban ilyen kincsek születnek. Most talán mégis túl sokat vártunk a különlegesnek beharangozott 2013-as évjárattól, és bár csillagözön nem volt, ezek a borok mindenképpen megérdemlik a figyelmet és az ünnepi alkalmakat! A tesztünkön részt vevő tételek közül most három, egyenként legfeljebb 5000 Ft-ért beszerezhető aszút ajánlunk.

TOKAJI ASZÚ 5 PUTTONYOS – DERESZLA PINCÉSZET, TOKAJ, BODROGKERESZTÚR, 2013

Pontszám: 16,9 pont
Típus: édes fehérbor
Leírás: közepesen intenzív zöldessárga szín; illatában mézes, sárgabarackos, enyhén illatos bor. Jó beltartalom, selymes textúra, nagyon tiszta ízekkel. Jó hordóhasználat, kiváló arányok, könnyed, lendületes bor citrusos zamatokkal, mézes, aszalt barackos ízekkel, szép lecsengéssel.
Fajta: furmint, hárslevelű
Ár: 5000 Ft
Kapható: Lidl

TOKAJI ASZÚ 5 PUTTONYOS – BABITS PINCÉSZET, TOKAJ, TOLCSVA, 2013

 

Pontszám: 16,33 pont
Típus: édes fehérbor
Leírás: világos aranyszín, először mézes, virágos, jó intenzitású illat, mögötte szépen kinyíló gyümölcsösséggel. Élénk, friss ízvilágú, vékonyabb testű bor, de jó arányokkal, és kóstolva is megjelenik a finom, birsalmás gyümölcsösség, mely ráadásul élénk savtartalommal párosul.
Fajta: furmint
Ár: 4490 Ft
Kapható: www.babitspinceszet.hu

HATTYÚS TOKAJI ASZÚ – DISZNÓKŐ, TOKAJ, MEZŐZOMBOR, 2013

Pontszám: 16,3 pont
Típus: édes fehérbor
Leírás: közepesen mély aranysárga szín; nagyon jó intenzitású illat érett sárgabarackkal, édes citrusokkal, érezhető botrytises jegyekkel. Simulékony, lágy és kerek, ízében is főleg sárgabarackos, intenzíven gyümölcsös ízvilágú bor magasabb cukortartalommal és kevesebb savval.
Fajta: furmint, zéta
Ár: 4100 Ft
Kapható: Disznókő, www.disznoko.hu

Tesztünk további eredményeit keresse a novemberi lapszámunkban!

Tags: , , , , ,

Comments are closed.