A bordeaux-i borrégió a téli időszakban is varázslatos hangulattal vár bennünket, ráadásul Budapestről már közvetlen repülőjárattal is elérhető.

Vajon mire hasonlít leginkább a Cité du Vin futurisztikus épülete? Egy dizájnos borospohárra? Esetleg arra az örvényre, ahogyan a bor kavarog a kóstolópohárban? A bordeaux-i bormúzeum a borimádók nemzetközi találkozóhelye, egy igazi eklektikus különlegesség, ahol a borról összegyűjtött tudást rendszerezve és szórakoztató módon tárják elénk. Legújabb, jövőre nyitó kiállításuk egy igazi különlegesség, mely méltó nyitánya lehet az új évnek:  a „Bor & Zene: Összhang és Harmónia – a 16-tól a 19. századig” című tárlat a római bacchanáliák világától a barokk korszakon ár egészen a modern időkig mesél a muzsika és a borfogyasztás kapcsolatáról.

A borkészítés történetének új központja a Garonne folyó partján a modern Bordeaux jelképévé vált. Immár Budapestről közvetlenül is elérhetjük ezt az UNESCO világörökséggé nyilvánított várost, a Wizz Air ugyanis szeptember óta közvetlen járatot indít heti két alkalommal: hétfőnként és péntekenként. A 2,5 órás menetidővel így Bordeaux ideális helyszíne lehet egy év végi vagy év eleji hosszú hétvégés kikapcsolódásnak.

A 13 350 m² alapterületű, 10 emeletnyi borvilág természetesen az időszaki kiállításon kívül is elkápráztatja a látogatókat. A központ legfontosabb eleme a 3000 négyzetméteren és 20 teremben bemutatott állandó interaktív kiállítás, ahol minden érzékszervünkkel elmerülhetünk a bor és a borkészítés világában! A 3 dimenziós vetítésnek köszönhetően mi magunk is egy borszállító hajóban imbolyoghatunk, vagy különböző illatjegyek felismerésével tréningezhetjük orrunkat, akárcsak egy someiler! A séta legizgalmasabb pillanata kétségkívül az, amikor a „Belvedere borkóstoló” panorámateraszra lépünk, és elénk tárul a város csodálatos látványa.

Ha Bordeaux-ban járunk, nem hagyhatjuk ki Saint-Emiliont, mely egy tündéri középkori kisváros, festői szépségű környezetben, ahol partvidékek, fennsíkok és síkságok váltják egymást. Vonattal mindössze 40 perc alatt elérhető Bordeaux-ból ez az intim hangulatú kis ékszerdoboz, ahol a több generációs bortermelő családok tárt karokkal várnak egy-egy pincelátogatással összekötött lakomára.

Fotó: Vincent Bengold

Maga a város télen is káprázatos: Saint-Emilion körül több, mint egy km hosszan megmaradt a régi várfal, ezáltal azok közé a ritka középkori francia települések közé tartozik, melyek bástyafallal vannak körülvéve, mint pl. Le Mont-Saint-Michel. A román stílusban épült városrészek nagyon ritkák Franciaországban, főként Provins és Saint-Emilion városában találhatóak, a parányi kis város műemlékei tehát egyedülállónak számítanak.

További információ: www.bordeaux-tourisme.comwww.saint-emilion-tourisme.com

Francia Idegenforgalmi Hivatal: ee.france.fr/hu