VinCE Magazin

Vörös Balaton: a csúcstalálkozóÉvtizedek óta tudjuk, hogy a Balaton zöldeskék vize vonzó, haragos hullámai félelmetesek, ám a Vörös Balatont csak három éve ismerjük. Hogy milyen? Kellemes, különleges, kiváló hangulatteremtő…

Fotó: Török Levente

Milyen is lenne, amikor tizenkét kiváló balatoni borász találkozik, és arra keresik a választ, hogy melyik vörösbor válhat olyan ikonikus balatonivá, mint az olaszrizling? Az ötlet Jásdi Istvántól származik – aki 2017-ben a Borászok borásza lett –, aki úgy vélte a Balaton északi és déli partján olyan vörösborok készülnek, amelyek tökéletesen megmutatják az itteni termőföld igazi erényeit. Bebizonyosodott, hogy a Balaton-környéki pincészetekben stílusban, eleganciában, minőségben a villányiakkal és szekszárdiakkal egyenrangú vörösborok kerülnek a palackokba.

Meg is jegyezte Jásdi István: a vörösborok balatoni képviselőinek nem kell kisebbrendűségi érzésekkel küzdeni. Való igaz, rangos társaság gyűlt össze az ez évi „csúcstalálkozón”. Hogy csak néhány nevet említsünk az északiak közül: Homola Pincészet, Guden Kisbirtok, Petrányi Pince, Jásdi Borterasz, Figula Pincészet, míg a déli partot a Kislaki Bormanufaktúra képviselte. Légli Géza három borával tette le itt is névjegyét. Az Érintetlen merlot-ja derítés és szűrés nélkül került palackozásra, igazi újbor szeretni való illattal, gyümölcsös könnyedséggel, élménnyel, kellemes utóízzel. Olyan tétel, amelyet az ember szívesen újra és újra megízlel. A kékfrankosa őszinte, mint ő maga, jól megkomponált bor a végeredmény. A Kislak válogatás Szőlőskislak legértékesebb dűlőiből, és ezt a bor is igazolja.

A kóstolt borok túlnyomó része kékfrankos vagy merlot volt, így elképzelhető, hogy e két stílus közül kerül ki az „ikonikus vörös.” Persze akadt kivétel is, Petrányiék például egy syrah-val és a Derű nevű cuvée-jükkel (cabernet-kétfrankos házasítás) érkeztek, és elegáns, gyümölcsös összhatású boraik előkelő helyet kaptak a rangsorban. Csakúgy, mint Figuláék Dörgicsei Merlot-ja (2015), amely friss zamatával hívta fel magára a figyelmet. A házigazda Jásdi Pincészet Kékfrankosa, és a 2013-as Cabernet Franc-ja is méltó volt az esemény színvonalához. Nagy figyelmet érdemelt a Szent György-hegyi Török Csaba (2HA) bordeaux-i házasítása. A Homola Pincészet 2015-ös kékfrankos válogatása a szakmai est egyik legnépszerűbb tétele volt.

Fotó: Török Levente

„Örülök, hogy ez a rendezvény ismét megmutatta, a balatoni vörösborok érdemeit. Jó volt találkozni új és izgalmas borokkal és elbeszélgetni hiteles, szenvedélyes termelőkkel. Hogy közelebb kerültünk-e a megoldáshoz? A Ranolder nevű cabernet franc vörösünkkel, amelyet mindössze egy hektáron termelünk, eddig is több nemzetközi aranyérmet nyertünk. Mégsem vagyok biztos abban, hogy ez a fajta mutatja meg legjobban a balatoni vörösek arculatát. Többek között nagyszerű kékfrankosok, teremnek errefelé amelyek karaktere nagyon passzol a könnyed vacsorákhoz” – értékelt Jásdi István.

A balatoni vörösök a könnyedebb, gyümölcsösebb műfajt képviselik, és a kékfrankos mellett a pinot noir, a syrah és a már említett merlot kerülhet az érdeklődés középpontjába. Akik ott voltak a kétnapos eseményen, azok huszonöt izgalmas, szép vörösbor és néhány hordóminta társaságában megismerhették a Balaton új, kissé vörösbe hajló arculatát…

Szerző: Török Ferenc

Tags: , , ,

Comments are closed.