VinCE Magazin

Borozzunk világörökségi helyszíneken!Aki nem tudja még, hova utazik 2018-ban, most új inspirációt kaphat: nyolc UNESCO világörökségi helyszínt ajánlunk, ahol jó eséllyel találkozhatunk különleges borokkal. A Tokaji borvidék is felkerült a nyolcas listára!

Fotó: decanter.com

A Decanter szerkesztősége összeszedett több olyan UNESCO világörökségi helyszínt, ahova érdemes 2018-ban ellátogatni, ha jó borokat szeretnénk kóstolni.

Champagne, Franciaország

A Párizstól egy órára fekvő város szőlőültetvényeivel, borházaival és több kilométeren át húzódó földalatti pincéivel csak 2015-ben került fel az UNESCO listájára. Miután bekerültek az exkluzív klubba, a borturizmus jelentősen megemelkedett a városban.

Fotó: decanter.com

Tokaj, Magyarország

A brit szaklap listáján az előkelő második helyet foglalja el a Tokaji borvidék. Az ezeréves borkészítési hagyományokkal büszkélkedő régió legismertebb bora a tokaji aszú, amelyet XIV. Lajos francia király a „királyok borának, a borok királyának” nevezett. A Decanter összeállításában lenyűgözőnek találja a labirintusszerű pincerendszert, ahol a történelmi édes borokat tárolják.

Fotó: decanter.com

Loire-völgy, Franciaország

Reneszánsz korban épült palotákat körbevevő búzamezők és szőlőültetvények teszik a Loire-völgyét az aranykor élő lenyomatává. A Loire menti UNESCO terület 164 várost és falvat ölel fel: sok településen látszik a Római Birodalom hatása, hiszen a Loire egy létfontosságú vízi út volt az ókori Róma és Gallia közt. Ha egy történelmi, kulturális kirándulást összekötnénk egy bortúrával, akkor a Párizstól két óra alatt megközelíthető Loire-völgy ideális helyszín lehet.

Fotó: decanter.com

Douro-völgye, Portugália

Portótól mindössze egyórás autóút vagy 2,5 óra vonatút eljutni a Duoro-völgyébe, a világ egyik legrégebbi borvidékére. A több mint 2000 évnyi bortermelés a folyó völgyét átalakította egy szőlőültetvényekkel átszőtt területté. A meredek lejtők miatt jelentős teraszosításra és vízelvezetésre van szükség: a szőlőtőkék egy részének akár 20 méter mélységig is leérhetnek a gyökerei.

Fotó: decanter.com

Piemont, Olaszország

Az UNESCO 2014-ben regisztrálta világörökségi helyszínként a piemonti szőlőültetvényeket, ahol a hírek szerint i.e. 5. századi szőlőtőkéről származó polleneket is találtak. Hogy juthatunk el a lenyűgöző olasz szőlővidékre? Torinótól mindössze másfél órát kell autóznunk Alba felé, és már meg is érkezünk a különleges régióba.

Fotó: decanter.com

Rajna-völgy, Németország

A Közép-Rajna-völgyet a frankfurti és a köln-bonni reptérről is másfél órás autóúttal közelíthetjük meg. Az üdítő rizlingek kortyolgatása mellett érdemes betervezni egy nagyobb sétát a falvakat körülvevő valamelyik túraútvonalon, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a szőlődombokra és az erdőkkel tarkított vidékre.

Fotó: decanter.com

Bordeaux és St-Emilion, Franciaország

Bordeux esetében nincs szükség hosszú bevezetésre a borkedvelők körében. Az UNESCO szerint a világhírű borvidék fővárosának 2000 éves múltja a kulturális örökség kiváló példájává teszi a helyszínt. Az előző évtizedben a legtöbb korommal borított épület homlokzata masszív tisztításon és felújításon ment keresztül, ezzel ragyogást biztosítva a város építészeti remekeinek. A VinCE Magazin februári számában részletesen foglalkozunk a Bordeaux-i borvidékkel.

Fotó: decanter.com

Pantelleria, Olaszország

Aki 2018-ban inkább valami messzi vidékre látogatna, mindentől távol, annak Pantelleria szigete, 85 km-re Olaszország déli partjaitól kitűnő választás lehet. A szicíliai Trapaniból 6-8 óra alatt juthatunk el komppal a szigetre, de ha kevesebb időt töltenénk utazással, Trapaniból és Palermoból egész évben, Rómából és Milánóból pedig a nyári hónapokban indul közvetlen repülőjárat az álomszigetre. A generációról generációra öröklődő teraszos szőlőtermesztési technikákat alkalmazó Pantelleria 2014 végén került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Fotó: decanter.com

Forrás: Decanter

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.