VinCE Magazin

Milyen hatással lesz a klímaváltozás a szőlőkre?Kevésbé ismert szőlőfajták telepítése lehet az egyik módszer a klímaváltozás negatív hatásainak megelőzésére. A kutatóknak és a bortermelőknek pedig jobban meg kell ismerniük az újonnan telepíthető típusokat.

„A globális felmelegedés ismeretében sok területen nagyon nehéz lesz ugyanazokat a szőlőfajtákat termeszteni, mint korábban – írja Elizabeth Wolkovich, a Nature Climate Change oldalán január elején megjelent kutatásában. – Ami érdekes lehet, hogy rengeteg különböző szőlőfajta és -klón létezik, vajon képesek leszünk-e felhasználni ezt a fajta változatosságot a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáskor?”

Az óvilágban a szőlőfajták hihetetlen változatosságával találkozhatunk: több ezer különböző fajta ismert. Ezeknek egy része jobban alkalmazkodott a meleg éghajlathoz és magasabb a szárazságtűrő képessége, mint annak a 12 fajtának, amely jelenleg a borpiac több mint 80%-át uralja több országban.

A kutató szerint nehéz meggyőzni a bortermelőket, hogy új szőlőfajtákat próbáljanak ki, hogy felkészüljenek a klímaváltozásra, ennek fő oka pedig a terroir jelenlegi koncepciója, mely szerint a bor ízét leginkább az határozza meg, hogy melyik szőlőt hol és hogyan termesztik. A terroir mai fogalmába beletartoznak a hagyományos szőlőfajták is, így kevés tere marad a változásnak. Ráadásul Európában az eredetvédelmi szabályok tovább nehezítik az új fajták bevezetését.

„A legkiválóbb bortermelő vidékekkel az az elsődleges probléma, hogy a minőségi bortermelés szorosan kötődik a terroir koncepciójához, ezért ha elfogadják az éghajlatváltozás hatását, azt is el kell fogadniuk, hogy a terület is változik” – mutat rá a nehézségekre Wolkovich a kutatásban.

„Jelenleg megvan a szőlőfajták sokféleségében rejlő lehetőség – mondta a tanulmány társszerzője, Ignacio Morales-Castilla –, de kevés információnk van arról, hogyan éljünk vele. Ezért javasoljuk azt a gazdáknak, a területük egy részén kezdjenek el új fajtákkal kísérletezni, hogy lássák, melyik használható.”

Kínában például az összes termesztett szőlő több mint 75%-a cabernet sauvignon. A bortermelőknek lehetőségük lenne más szőlőfajták importálására, de nem valószínű, hogy megteszik ezt a lépést, hiszen ha a vevő soha nem hallott az új szőlőfajtáról, akkor nem veszi meg a belőle készült bort.

A bortermelőknek Wolkovich szerint két lehetőségük van: előremutatóan kísérleteznek az új szőlőfajtákkal, vagy vállalják a kockázatot, és szembenéznek a klímaváltozás negatív hatásaival.

Forrás: The Harvard Gazette

Tags: , , , ,

Comments are closed.