Vulkanikus borokra, sokoldalú borászatokra és a pezsgővilág újdonságaira is érdemes odafigyelnünk 2018-ban, ha naprakészek szeretnénk lenni. A borvilágon túl a nagyvilágban is utazunk: a Balatontól repülünk Wales fiatal szőlőskertjeihez, innen pedig már csak egy ugrás a japán luxus és a trópusi borászatok. A VinCE Magazin hónapról hónapra beszámol a borvilág és a gasztronómia újdonságairól, híreiről, most pedig egy kiadványba gyűjtöttünk össze olyan meghatározó trendeket, amelyekre meggyőződésünk szerint érdemes odafigyelni.

1. Tűzhányó szigetek borai

Mostanában Santorini és az Azori-szigetek egyik tagja, Pico emelkedik ki a borvidékek sorából trendi újdonságként. Chris Boiling brit borszakíró, a vulkanikus borok nagy rajongója most ezt a két szigetet fedezte fel, hogy kiderítse, mennyiben különböznek az ott készülő borok, az ottani szőlők és dűlők Magyarország vulkanikus borvidékeitől és azok boraitól.

2. Pezsgők metamorfózisa

A kérdés, ami mindig aktuális: igazából hogyan szeretjük a pezsgőt? Ragaszkodunk a klasszikusokhoz, vagy be merjük vállalni, hogy a nagykönyvből tanultakat és rögzült sémáinkat elengedve új kedvenceket válasszunk? Ebben segíthet, ha a trendek mentén, akár a komfortzónánkból is kilépve kóstolunk. Az eredmény lehet sokkoló vagy felvillanyozó, de annyi biztos: kockázat nélkül nincs jutalom.

3. Tudjuk, mit iszik 2018-ban!

A 2017-ben kóstolt legszebb tételekből ajánlunk kóstolnivalót a jövő év minden hónapjára, amiből ki-ki ízlése szerint összeállíthatja a számára legkedvesebb sort. Ezek a kiváló borok mind négy- vagy ötcsillagos eredményt értek el tesztjeinken, s szakértőink véleménye szerint 2018-ban is csúcsformában lesznek. Legtöbbször a tesztek győzteseit, néha pedig a szerkesztőség kedvenceit ajánljuk!

4. Stílusosan, vidéken

Különszámunk gasztronómia szekciójában megnéztük, mi újság a Balatonon, ahol az utóbbi években a nosztalgikus old school hangulat helyett egyre inkább a folyamatosan nyíló új helyekről, izgalmas kezdeményezésekről hallhatunk. Most összeszedtünk néhány okot, miért érdemes – nem csak nyáron – a tó felé venni az irányt.

De nem álltunk meg a kedvenc tavunknál. A Stílusos Vidéki Éttermiség egyik legaktívabb tagját, a palkonyai PalKonyha tulajdonosát, Pauli Zoltánt a vidéki élet szépségeiről és a SVÉT terveiről kérdeztük.

5. A luxus japánul – Kalandok a tökéletességet keresők földjén

A szigetországban évezredes hagyománya van a luxusnak, ami gyakran – mint annyi minden más is – szinte teljesen felfoghatatlan formákat ölt az európai vendég számára. Jókuti András legújabb gasztrokalandja során város feletti hoteleken, zseniális büféken és elvarázsolt bambuszerdőkön át kalauzol minket Japánban.

A VinCE Magazin különszáma kapható az Alexandra, Líra és a Libri könyvesboltokban, illetve a Lapker Zrt. nagyobb árusító helyein, valamint megrendelhető a honlapunkon ide kattintva.