VinCE Magazin

ÖrömünnepKellemes borok, jó hangulat, egyszóval: Bormedence. A rangos eseményre szép számmal érkeztek borászok Érmelléktől Baranyáig, Felvidéktől Délvidékig. A szervezők mindent elkövettek, hogy az érdeklődőknek, látogatóknak izgalmas, maradandó élményben legyen részük.

Fotó: Bakos Studio

Határtalanul. Röviden így jellemezhetnénk a Kárpát-medencei borkultúra bemutatóját. Közel ötven kiállító, köztük 20 itthoni és 16 külhoni magyar borász adott ízelítőt a térség boraiból, a hagyományos szőlőfajták és a különböző régiók révén. Bárhonnan – Újvidék, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Szlovénia, Ausztria – érkeztek is a randevúra, az összetartozás letagadhatatlan volt. A különlegességeket képviselte a csóka, a blauburger, a fekete lányka, a dél-szlovákiai PEMAK pincészet egyenesen pedig mákborral hívta fel magára a figyelmet. Mesterkurzuson mutatkozott be az érmelléki bakator, a furmint pedig 15 különböző tétellel igazolta hírnevét.

Közülük az egyik a mádi Lenkey Pincészeté volt. A tíz éves kései szüretelésű bor megmutatta a fajta lehető legjobb tulajdonságait. Az Úrágya kiegyensúlyozott, igazi csúcskategóriás bor, a dűlő- és fajtaszelektált eljárás valamennyi erényével. Az alkotó Lenkey Géza szerényen nem a saját borát, hanem a rendezvényt dicsérte: „Kicsit félve jöttem, de elismerésem a szervezőké. Ahogy az élet más területén, így a borászatban is az összetartás a fontos, és ez kiváló alkalom erre. Csodálatos szerémségi borokat kóstoltam, van jövője a Bormedencének.”

Fotó: Bakos Studio

Természetesen nemcsak a határon túliak hoztak különlegességeket, hanem az itthoniak is. A fertőbozi Vincellér Pincészet egyik legnépszerűbb bora a kékfrankos rozé volt, amely palackozás előtt két évet pihent tölgyfa hordóban, így a szokottól eltérő karakterű, határozottabb, inkább terroirbor lett a végeredmény. Molnár Tibor borász szerint a kísérletezés nem hozott csalódást.

Elismeréssel szólt az új kezdeményezésről Dúzsi Bence is. Véleménye szerint ez olyan új irányvonal, amelyen érdemes elgondolkodni. A családi pincészet egyébként a Fürtikével (tramini, hárslevelű), egy ’17-es rozé cuvée-vel, valamint három vörösborral – Kadarka, Óvörös és a Grabóc bordeaux-i házasítás – járult hozzá az esemény színvonalához. Bence szerint a mostani borgála méltó folytatása a korábbi budafoki rendezvényeknek. „Jó borok, jó emberek összejövetele ez, kellő szakmaisággal.”

Fotó: Bakos Studio

A korábbi Kárpát-medencei bortalálkozók folytatásaként két éves szünet után született a Bormedence rendezvény. Az ötletgazdák szívügyüknek érzik a hagyományok ápolását, a magyar borkultúra egységesítését. „Ez egy örömünnep – mondja Krizmanits József főszervező –, és ebben a bor csak egy láncszem, kiváló eszköz. Akik eljöttek, nem csalódtak az izgalmas, sokszínű kínálatban, amely hűen tükrözte a színvonalat és a különleges magyar ízlésvilágot.”

Szerző: Török Ferenc

Tags: , , , ,

Comments are closed.