Graz lesz a helyszíne a világ egyik meghatározó fehérbor versenyének, a Concours Mondial du Sauvignon-nak március 2-án és 3-án. Nevezni február elsejéig lehet, az eredményhirdetés március 19-én Düsseldorfban lesz a ProWeinon.

A sauvignon blanc népszerűsítését célul kitűző versenysorozat, a Concours Mondial du Sauvignon 2010-ben Bordeaux-ból indult útjára, az idei lesz a kilencedik alkalom. Az elmúlt években volt már házigazda Olaszország és Spanyolország is, most pedig Ausztria lesz a helyszín. Tavaly Bordeaux-ban 22 ország 861 bora versengett, közülük 243 kapott érmet. A 87 arany csaknem fele jutott a franciáknak, 11–11 az osztrák és a spanyol, 10 az olasz, 7 az új-zélandi, 2 a dél-afrikai, 1-1 pedig a német, a chilei, a szerb, a szlovén, a török és az USA-beli boroknak. Az ezüstérmesek között is a franciák domináltak, őket az olaszok és az osztrákok követték, de kapott ezüst minősítést cseh, szlovák és svájci sauvignon blanc is.

Nem véletlen a mostani helyszínválasztás, mivel az elmúlt években nagyon sikeres szerepeltek a stájer borok a Concours Mondial du Sauvignonon, bizonyítva, hogy a térség remek terroir a szőlőfajta számára. Ezen a versenyen tavaly Walter Skoff bora lett a világ legjobbja.

Stájerországban az elmúlt tizenöt évben dinamikusan növekedett a sauvignon blanc ültetvények területe: napjainkban már megközelíti a 700 hektárt. A témával foglalkozó szakértők szerint ez a szőlőfajta nemcsak Stájerországban, hanem a Kárpát-medence jelentős részén, és a kapcsolódó további területeken is jól érzi magát, Magyarország vonatkozásában a Mátrát, Egert, Etyeket és Pannonhalmát emelték ki.

Részletek a Concours Mondial du Sauvignon honlapján.

Szerző: Erős Zoltán