Jártunk a borotai birtok ígéretes pezsgőspincéjében, kiadós ebéd mellett kóstoltuk meg a Koch pince újdonságát, a Frisch sorozatot (magazinunk Újdonság rovatában már találkozhattak vele olvasóink is), majd naplemente környékén megérkeztünk a Villányi borvidékre, ahol vörösborokat kóstoltunk. 

Fotó: Viniczai Sándor

Szerda hajnalban indult a túra, amelynek keretében a Magyar Borszakírók Körével és Koch Csaba borásszal egy nap alatt ellátogattunk a Hajós–Bajai és a Villányi borvidékre.

Délelőtt Koch Csaba borotai birtokára megérkezve – in medias res – a látogatás fókuszában álló, nagy érdeklődésre számot tartó pezsgőspincében indítottuk a különleges utazást.

Egyelőre inkább szakmai, mint kereskedelmi kihívásként fogja fel a pezsgőkészítést a borász, aki két évvel ezelőtt vágott bele az új műfajba. Mostanra pár ezer palack pezsgő készült el, de a cél egyelőre nem is az üzemi termelés, hanem egy egyedi, a környékbeli termőtalajhoz illő, gazdag ízvilágú pezsgő kikísérletezése. A borotai birtok körüli szőlők ugyanis mészben dús bácskai talajon növekednek, ami pezsgőkészítésre alkalmas savszerkezetet alakít ki a gyümölcsben.

Fotó: Németi Attila Viktor

„A jó bor alapja a jó szőlő, a jó pezsgő alapja a jó alapbor” – mondta Koch Csaba, két kóstolás közt, amivel a szakírók közül nem mindenki értett egyet, arra hivatkozva, hogy sokszor a savasabb, kevésbé szép ízű borokból lesznek később a jó pezsgők.

Koch Csaba a kóstolás során szívesen fogadott tanácsokat és véleményeket. A Chardonnay Brut pezsgőt elismeréssel kóstolták a jelenlévők, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackos érlelésű cserszegi fűszeres pezsgőjét is.

Fotó: Németi Attila Viktor

Kísérletként a 2016-os kékfrankosból rozé és vörös pezsgő is készült. A kékfrankos rozé a jövendölések szerint könnyen megtalálja helyét a gasztronómiában, de a borász szerint a vörös pezsgők kereskedelmi forgalomban nehezebben értékesíthetők. „A vörös pezsgők alacsonyabb népszerűségében a legendák szerint a vendéglátósok keze is benne van – mesélte Koch Csaba. – Egy rosszul sikerült pezsgőnyitás vagy egy túlzottan jól sikerült este után ugyanis a fehér pezsgők nyomait könnyebb kimosni a terítőkből, mint vörös társaikét.”

Fotó: Németi Attila Viktor

A borotai Koch-birtokon elfogyasztott ebéd során a gyakorlatban is kiderült, milyen könnyen kerülhetnek vörösborfoltok a fehér abroszra – még akkor is, ha nem pezsgőt, hanem alapbort fogyasztunk. Az orjaleves, a főételként felszolgált csülök és kacsa, valamint a desszertként elfogyasztott túrógombóc mellett megkóstolhattuk az új termékcsaládot: a Frisch-sorozat egy prémium Chardonnay-t, Irsait, cserszegit, kadarkát és merlot-t foglal magában.

A Duna–Tisza közén található borászatot elhagyva a Villányi borvidék felé vettük az irányt: a nagyharsányi domboldalban található ugyanis Koch Csaba másik pincéje, ahol szintén új termékekkel, ebben az esetben vörösborok házasításával kísérletezik.

Fotó: Németi Attila Viktor

A nagyharsányi pince alapjaként szolgáló épület 1905-ben készült el. Két testvér építette a pincéket: az egyik jobban kedvelte a szűkebb folyosókat (ebből született a hordók és tartályok tárolására alkalmas pince), a másik a tágasabb tereket preferálta (ő építtette a kupolapincét, ami ideális tér borkóstolásra). Ezeket a pincéket újíttatta fel Koch Csaba a lehető legpraktikusabban, hiszen kis területen nagy mennyiségű bor tárolására alkalmas épület jött létre.

Először a legújabb, 2017-es szüret borait kóstoltuk a tartályokból, majd a hosszúkás pincében egy évet visszamentünk az időben, és a 2016-os, már hordóban érlelt borok következtek.

Fotó: Németi Attila Viktor

Időutazásunk következő állomására a kupolapincében került sor: itt már a 2011 és 2015 közt szüretelt, palackozott borokat kóstolhattuk – többek közt a 2012-es Csanád Cuvée-t, amivel nemrég Koch Csaba nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját.

A jó hangulatú kóstoló alatt szakmai kulisszatitkok is kiderültek. Megtudtuk, hogy a syrah szőlőt kifejezetten szeretik a szarvasok – leginkább a szüret előtt fogyasztják szívesen, sorról sorra haladva, „besegítve” a szüretelésbe. Felmerült ezenkívül a kérdés, hogy elvárható-e a vendéglátóktól, hogy előre dekantáljanak egy bort, ha vacsora előtt telefonálunk, hogy egy 2011-es Csanádot szeretnénk inni? A kulcs többek szerint a bizalom: ha egy törzsvendég szól oda, akkor nagyobb eséllyel és kisebb kockázattal nyitják ki, és szellőztetik a bort az étteremben.

Fotó: Németi Attila Viktor

„Folyamatosan változik, hullámzik a bor állapota. A cél, hogy a fogyasztó asztalára kerülve érje el legjobb állapotát” – mondta el Koch Csaba a borok kóstolása közben. A 2017-es évjáratról a borász optimistán nyilatkozott: Villányban megfelelő mennyiségű, de nem túl sok napfényt kaptak a szőlők, ezért érett lett a gyümölcs, de nem égtek el a savak. „Tudom, hogy jó bort zártam a palackba, a kérdés, hogy mikorra forrja ki magát” – tette hozzá. A borszakértők egybehangzó előrejelzése szerint a 2017-es évjárat 2019-ben akár aranyesőt is hozhat.

Szerző: Szakszon Réka