A szőlősorok önmagukban is szép látványt nyújtanak, de még gyönyörűbb, amikor a szőlő lépcsőzetesen emelkedik egy vad, kanyargó folyó fölé, vagy olyan magaslaton fekszik, ahonnan kilátás nyílik a tengerre. De nemcsak a természet adta szépséget csodálhatjuk, hiszen az is szemet gyönyörködtető lehet, amikor egy építész szabadra engedi a fantáziáját, és gyönyörű pincészetet tervez.

Fotó: Pinterest

Rippon pincészet – Otago régió (Új-Zéland)

A Rippon pincészet biodinamikus művelésű szőlője a Wanaka tó melletti lejtőn terül el. A környék nemcsak arról híres, hogy csodaszép, hanem arról is, hogy háttérben húzódó Déli Alpokat láthattuk Peter Jackson Gyűrűk Ura filmjeiben Ködhegységként.

Fotó: Facebook

Bruma pincészet – Valle De Guadalupe (Mexikó)

Egy helyi építész, Alejandro D’Acosta tervezte ezt a lenyűgöző, környezetbarát pincészetet. Újrahasznosított üveg, döngölt vályogfalak és falécek alkotják az épületeket, amelyek tetejét a környéken honos növények borítják. Érdemes akár néhány éjszakát is eltölteni itt, ugyanis a vendégszobák egyik fala üveg, így tökéletes kilátás nyílik a szőlőre.

Fotó: Pinterest

Villa Della Torre Allegrini – Valpolicella (Olaszország)

Az Allegrinik a Valpolicella régióra jellemző sűrű és sötét amaronét készítenek. A reneszánsz villa pedig, amely otthont ad ennek a történelmi borászatnak gyönyörű, ráadásul elegáns kert veszi körbe, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környékre.

Fotó: Pinterest

Château Pichon Baron – Bordeaux (Franciaország)

Bordeaux tele van gyönyörű kastélyokkal, melyek közül talán a Pichon Baron az egyik legszebb. Az épület ráadásul nemcsak gyönyörű, de a nagyközönség számára is nyitva áll. Igaz, a birtokot a 17. században alapították, de a kastély a 19. században épült, és pont olyan, mintha egy tündérmese helyszíne lenne. A Pichon Baron Bordeaux egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű pincészete, boraikat pedig hamarosan itthon is kóstolhatják a VinCE Budapest Wine Show keretében.

Fotó: Pinterest

Quinta do Crasto – Douro-völgy (Portugália)

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Douro-völgy Portugália, sőt a világ egyik legszebb borvidéke. A Douro folyó Oportótól keletre, a spanyol határ irányába halad, és útján mindvégig teraszos szőlőültetvények szegélyezik.

Fotó: apatsagipinceszet.hu

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalma (Magyarország)

Felsorolásunkból természetesen a hazai borvidékek sem maradhatnak ki, hiszen nem egy csodaszép szőlőbirtok és borvidék található Magyarországon is. Ezek közül most Pannonhalmát emeljük ki, ahol 2003-ban építették újjá a borászatot, amely több évszázados múltra tekint vissza. A képen a Széldomb látható és a birtokok fölé emelkedő apátság gyönyörű és tekintélyes épülete.

Forrás: Food and Wine