A vegán étkezés és életmód egyre nagyobb teret hódít, és ez a trend a borpiacot sem hagyja érintetlenül. A brit Co-op kiskereskedelmi lánc például azt tervezi, hogy százra növeli vegán borainak számát; ennek megfelelően minden beszállítójukat arra ösztönzik, hogy készítsenek vegán bort.

Fotó: YouTube

 

A vegán borok abban különböznek a nem vegán boroktól, hogy előállításukhoz nem használnak hagyományos, azaz állati eredetű finomító anyagokat: tojásfehérjét, halat vagy tejfehérjét. Alternatív megoldás lehet a búza (bár a glutén is problémát okozhat), a borsó valamint a burgonya alapú derítőanyag. Egyelőre azonban sem az EU-ban, sem az Egyesült Államokban nem létezik semmiféle törvényi szabályozás arra, hogy a derítőanyagokat jelölni kellene a címkéken.

Fotó: Pinterest

Mivel egyre kevesebben használják az állati eredetű, és egyre többen a növényi derítőanyagokat, ezért a borok jelentős hányada valószínűleg amúgy is teljesen vegán, csak a borászok nem jelzik a palackon.

Fotó: Wine.Me

Azonban a veganizmus nemcsak a derítést érintheti; számos vegán ellenzi azt is, hogy a borosüvegek lezáráshoz méhviaszt használnak, sőt a szűretlen, nem méhviasszal palackozott borok sem felenek meg mindenki elvárásainak, ugyanis a trágyázást sem mindenki tartja etikusnak.

Forrás: Decanter