A vulkanikus borokban erő van, hiszen az ásványi sók és a talaj szemcséi alakítják őket. Nem is csoda, hogy komplexitásuk, karakteres ízviláguk évszázadok óta a toplisták élén tartja őket. A VinCE Budapest Wine Show Volcanic Wines című mesterkurzusán a magyar származású kanadai John Szabó ad betekintés a vulkanikus borok világába április 5-én 13 órától.

Szabó igazi sztár! Ő volt az első kanadai, aki megszerezte a Master Sommelier címet, számtalan lapban publikál és gyakori vendége a legrangosabb tévéműsoroknak. 2016-ban jelent meg egyetlen a sommelier szakmán valamennyire kívül eső műve, Volcanic Wines: Salt, Grit and Power címen. A kötet, amely a vulkanikus borokról szól, elnyerte a legjobb boros könyv díját az André Simon Food and Drink Book Awards-on.

Többek között a könyvnek is köszönhető, hogy ismét kiemelt figyelem irányul a vulkanikus talajon termett borok felé. Cikkek sora jelenik meg a témában, és egyre több étterem szentel külön szekciót borlapján a vulkanikus tételeknek. A Master of Wine Intézetben szeminárium is indult a témában, amely során azt vizsgálták, vajon a vulkanikus tevékenység nyomán hátrahagyott talaj kémiai összetevői és a víz hiánya valóban felülírja-e a szőlőfajtát, a dűlők fekvését vagy a mikroklímát.

John Szabó szerint a sok-sok rendelkezésünkre álló „érzékelési adat” bizonyítja a vulkanikus borok külön kategóriájának létjogosultságát. Vagyis elég megkóstolni egy santorini, egy elzászi vagy egy somlói bort, rögtön érezzük a vulkáni karaktert. A vulkanikus talajon termett szőlők borai összetett és gazdag italok.

További információ a VinCE Budapest Wine Show oldalán: vincebudapest.hu