VinCE Magazin

A 100 pontos borok mestere elárulja a titkaitToscana legkiemelkedőbb borászának számít Giacomo Neri, a Casanova di Neri birtok tulajdonosa, aki képes a szinte lehetetlenre: összesen 6 darab 100 pontos, azaz tökéletes bort készített. 2006-ban a Wine Spectator szerint ő készítette a világ legjobb borát, tavaly pedig ugyanitt a 4. helyen végzett a fehér címkés brunellójával. Giacomo Neri egy különleges, 6 évjáratból álló vertikális kóstolón mesél a tökéletesség titkairól azoknak a szerencséseknek, aki bejutnak a VinCE Budapest Wine Show mesterkurzusára, április 7-én 11.00-12.30 között.

Montalcino híre az évszázados örökség ellenére új keletű: igazán komoly nemzetközi elismertségre csak az 1960-as évektől tett szert a borvidék, így a 1971-ben alapított birtok már a nagy öregek közé tartozik. Giovanni Neri felismerte a Montalcinóban rejlő potenciált, ezért nagy lendülettel vágott bele a család Casanova nevet viselő birtokának fellendítésébe. Az első terület a Cerretalto volt az Asso-folyó amfiteátrumszerű völgyében. Ez a dűlő arról híres, hogy itt egészen különleges sangiovese termett az öreg tőkéken, egymástól távol álló fürtökkel. Innen származnak a Tenuta Nuova dűlő oltványai is. Talán ennek a különleges klónnak is köszönhető, hogy ezek a dűlők a 100 pontos Casanova di Neri boroknak otthonai. A pincészet alaposságát jelzi, hogy az első szüretre csak 7 évvel a birtok alapítása után, 1978-ban került sor. Mára az összterület 500 hektárra duzzadt, de ebből csak 63 hektáron terem szőlő, a többi olíva, erdő vagy szántóföld. Filozófiájuk a terroirra épül: azt kutatják, hogy birtokuk minden egyes kis mikroklímája egyedi bort adjon, amely az évjáratok különbözőségeit is hűen tükrözi. A birtokot ebben a szellemben vezeti ma Giovanni Neri fia, Giacomo Neri lelkes és elhivatott csapatával.

A birtokon készül egy fehérbor, két frissebb fogyasztásra szánt könnyed bor (IR Rosso és Rosso di Montalcino), van egy cabernet sauvignonjuk és négy dűlőszelektált brunellójuk – ahogy mondják, a már-már mániákus terroirkutatásuknak köszönhetően ez a négy bor mind őrzi az adott talaj és klíma sajátosságait. A négyből a már említett Cerretalto és a mesterkurzuson is kóstolható Tenuta Nuova emelkedik ki, ez utóbbi szó szerint új területet jelent, itt ugyanis Neriék előtt nem volt ültetvény. Ez lehetővé tette, hogy olyan sűrűségben és olyan tőkéket telepítsenek, amelyek szerintük az adott talajban a legkülönlegesebb gyümölcsöt adják majd. 1993-ban szüreteltek innen először, és azóta a világsajtó dicshimnuszokat zeng a területről. Jelenleg a 2013-es évjárat van forgalomban, idén ünnepelik a bor 20 éves évfordulóját.

Az idei Wine Show egyik csúcspontja lesz a Casanova di Neri legkülönlegesebb dűlőszelektált Brunello di Montalcino DOCG borának, a Tenuta Nuova hat évjáratának bemutatása: 1999, 2001, 2004, 2007, 2011, 2013. A sor egyik legizgalmasabb bora minden valószínűség szerint a 2001-es évjáratú Tenuta Nuova, ami 2006-ban a Wine Spectator szerint a világ legjobb bora volt. Igazán ritka alkalom lesz megfigyelni a bor fejlődését 17 év távlatában. A legfiatalabb, 2013-as tétel a napokban kapta meg Robert Parker legújabb értékelését, 97 pontot a következő leírással: „Gazdag, kifejező brunello sűrű szövésű morello cseresznyés, fűszeres, bőrös és balzsamos, gyógynövényes aromákkal, amelyeket kizárólag a legszebb brunellók idéznek fel. A Casanova di Neri ház stílusa alapvetően modern és kifinomult megközelítést jelent, de a sangiovese szőlő esszenciája és textúrája annyira természetesen nemesre és tökéletesre csiszolt ebben a borban, hogy ez szinte most nem is számít, mivel a szőlő személyisége hangosan és magabiztosan túlragyogja azt.”

Tags: , ,

Comments are closed.