A változatosság gyönyörködtet, tartja a mondás, és ezt megtapasztalhatjuk mi is, amennyiben ellátogatunk Marokkóba. De az ország sokszínűsége nemcsak akkor varázsolhat el bennünket, ha elkalandozunk a óceánparti halászfalvakból a perzselő Szaharába, majd megmásszuk a havas csúcsaival hívogató Atlaszt, hanem akkor is, ha teszünk egy ízutazást e csodás észak-afrikai országban. Csapody Bence összeállított egy listát azokról a specialitásokról, amelyeket feltétlenül ki kell próbálni Marokkóban. A VinCE Magazin márciusi számában pedig nemzetközi szinten is sikeres marokkói borászatokról cikkünket olvashatják.

Harira, a böjttörő leves

Ugyan az egyik legismertebb marokkói ételként tartják számon, mégsem létezik egy tipikus recept az elkészítéséhez. Kóstoltuk tésztával és anélkül is, valaki csak lencsével csinálja, míg máshol csicseriborsót, vagy rizst is tesznek az eredetileg ramadán havában fogyasztott paradicsomos levesbe.

A megunhatatlan tagine

A tagine név elsősorban a kúp alakú kerámia edényekre utal, amelyekben parázsra helyezve készítik a sokféle különlegességet. Régiónként eltérően, az adott vidéken megtalálható alapanyagokkal töltik meg. Amennyiben módunk van rá, feltétlenül kóstoljuk meg a csirkés tagine-t sós citrommal és olívabogyóval fűszerezve!

Ghoulal, marokkói csigaleves

Kétség nélkül mondhatom, hogy Marrakesh az „utcakaja-őrültek” Mekkája. Látogassunk el az óvárosban található Jemaa el-Fnaa térre napnyugta után, és vesszünk el a kiabáló ételárusok bódéi között! Az egyik legvonzóbb érdekesség itt a kézikocsikon rotyogó marokkói csigaleves. Először együk meg a csigákat, majd szürcsöljük ki az igencsak fűszeres levet az edényből. Mennyei!

Fotó: Pinterest

Kuszkusz

Köretként vagy zöldségekkel önálló fogásként is fogyasztják, valójában a különlegesség a marokkói kuszkuszfőzési módban rejlik. Míg nálunk leginkább tűzön gyorsan párolják, addig a marokkóiak egy speciális edényben, az ún. couscoussier-ben, zöldséges vagy húsos fazekak felett, az azokból feltörő ízgazdag gőzben készítik.

 

Bstilla, az édes-sós csirkés rétes

Az eredetileg andalúz étel Fez környékéről terjedt el az országban, ma már viszont a Magreb többi országában is kedvelt étel, egyben a marokkói konyha által annyira szeretett édes és sós kombináció tökéletes példája: csirkével, mandulával és megannyi fűszerrel, a tetején pedig vastagon porcukorral és fahéjjal.

Briouat

Lehet édes és sós is, készíthetik zöldségekkel, kecskesajttal, mandulával vagy darált hússal, a közös bennük a warqa, vagyis a ropogósra sült rétestészta, amely a tölteléket körbeöleli.

Marokkói édességek

Séta közben álljunk meg egy utcai árusnál, vagy vacsoránk után kérjünk egy kis ízelítőt a helyi süteményekből. Mindenképpen kóstoljuk meg a kígyószerűen összetekert narancsos-mandulás m’hannchát! Ám készüljünk fel arra, hogy a marokkói desszertek rendkívül édesek és tömörek!

Igazi marokkói reggeli

Ráadásként pedig fontos megjegyeznem, hogy egy marokkói túra mit sem ér tradicionális marokkói reggeli nélkül. Ehhez a zöldfűszeres olívabogyók, a helyi sajtok és berber módra készített omlett mellett hozzátartozik a msemen (palacsintaszerű tészta) és a harcha (búzadarából készített lepény) is. Kávé helyett pedig kivételesen válasszunk egy kancsó mentateát!