VinCE Magazin

Már senkinek nincs kedve champagne-nyal koccintani a BrexitreAmióta – 2016 júniusában – megszavazta a brit lakosság, hogy a szigetország kilépjen az Európai Unióból, számos elemzés született a politikai döntés gazdasági hatásairól, és egyelőre úgy tűnik, aligha vannak pozitív hozadékai. Ebben a történetben a bor-, és általában az alkoholkereskedelem sem maradt érintetlen. Nézzük, hogy hat a Brexit a borforgalmazásra Nagy-Britanniában, és ez mennyiben érinti Európa egészét!

Fotó: Decanter

2016-ban, még a referendum előtt maga David Cameron – az azóta leköszönt miniszterelnök – hívta fel a figyelmet arra, hogy az esetleges távozás az EU-ból várhatóan rossz hatással lesz a brit alkoholpiacra, csökkenni fog a forgalom és munkahelyek szűnnek majd meg.

A népszavazás óta eltelt kevesebb, mint két hétben valóban jól érzékelhető változás ment végbe: az éves belföldi borkereskedelem 28 százalékkal csökkent, továbbá – miközben a szigetország a világ egyik legnagyobb champagne-importőre, a champagnebeszállítás 11 százalékkal esett vissza egy év alatt. Ez utóbbi számokat épp a napokban publikálta a Comité Champagne Düsseldorfban, a ProWeinon, nem sokkal azelőtt, hogy társulási szerződésről egyeztetett az Európai Unió és az Egyesült Királyság. Még nem lehet tudni, hogy a szerződés mennyire kompenzálja majd a szigetország gazdasági visszaesését, annál is inkább, mert az Európa Parlament hangsúlyozta, hogy unión kívüli ország nem rendelkezhet ugyanazokkal a jogokkal és előnyökkel, mint az Európai Unió tagállamai.

Fotó: The Sun

De miért vesznek kevesebb bort a britek?

2016 óta folyamatosan nő a borok palackára Nagy-Britanniában, ami a fogyasztói kedv csökkenését eredményezi, és szakértők szerint ez az árnövekedés 2025-ig el fogja érni a 25 százalékos lélektani határt, amelyet még hajlandóak lesznek kifizetni a britek. Ugyanakkor – ezzel párhuzamosan – csökkennek a fizetések, mivel a font veszített értékéből a Brexit miatt. A 2017-es 28 százalékos csökkenés a borpiacon a következő számokból adódik össze: 16 százalékért a lassabb gazdasági növekedés felel, 7 százalékért a font értékvesztése, 5 százalékért pedig az újonnan bevezetett vámok. A visszaesés leginkább a szuperprémium borokat érinti, amelyek eladása eddig egyötödével esett vissza.

Beleroppan-e az európai champagne-piac abba, hogy csökken a brit kereslet?

2017-ben 415,2 millió euró értékben importált champagne-t a szigetország, míg 2016-ban ez az összeg 440,3 millió euró volt – ez mintegy 27,8 millió palacknyi különbséget jelent. Mindez a csökkenés azonban nem rázta meg az európai piacot, ugyanis ezzel egy időben más célországokban nőtt az eladás. Az Egyesült Államok 8,5 százalékkal, Japán 21,3 százalékkal, míg Ausztrália 23 százalékkal több champagne-t vásárolt Európából, mint a korábbi években.

Forrás: Decanter, The Independent, Magyar Nemzet

Tags: , , , ,

Comments are closed.