Erős felütéssel indítjuk a VinCE Budapest Wine Show-t, hiszen első mesterkurzusunkon a Charles Heidsieck Champagne-nyal ismerkedünk április 5-én 9 órakor. A szakmai körökben az egyik legelismertebb champagne-házról Cyril Brun, a Charles Heidsieck pincemestere tart előadást.

A Charles Heidsieck a Drinks International szakmai lap 2018-as The World’s Most Admired Champagne Brands listájának 3. helyezettje, az értő közönség kedvence, akik nem lepődnek meg, ha egy karizmatikus személyiség örökségével találkoznak poharukban. Charles-Camille Heidsieck 1851-ben alapította meg champagne-házát, és már akkor deklarálta, hogy nem a járt utat fogja követni. A világutazó „Champagne Charlie” stílusával, szenvedélyével, szónoklataival fogalommá vált, akárcsak a nevét viselő champagne. Minden Charles Heidsieck cuvée egyedi, a Brut Réserve NV champagne-hoz például 60 különböző területről válogatják a három champagne-i szőlőfajta gyümölcsét, s az adott évjárat alapborai mellett a házasításban kivételesen magas, 40% a réserve borok aránya – amelyek átlagos kora tíz év. A mesterkurzus egyik érdekessége, hogy a Brut Réserve-ből három különböző változatot kóstolhatunk egymás mellett! A házasítás alapját a 2008-as, 2010-es és 2012-es alapborok adták, ezt egészítik ki a válogatott réserve tételek, amelyek oly karakteressé teszik.

Cyril Brun 2015 tavasza óta a Charles Heidsieck pincemestere. Legfőbb feladata „Charles stílusának” megőrzése, emellett ő képviseli a házat mind külföldön, mind Franciaországban, és a szőlőtermelő partnerekkel is ő tartja a kapcsolatot. Champagne-ban, Aÿ-ban született, ahol már családja is borászattal, borkereskedelemmel és hordókészítéssel foglalkozott. Miután az Egyesült Államokban tanult és a kereskedelemben szerzett tapasztalatokat, hazatérve a Veuve Clicquot-nál indította szakmai karrierét, ahol több mint 15 évig dolgozott borászként, egyben ő felelt a borászati fejlesztésekért és kommunikációért. A Charles Heidsieck-nál olyan elődök nyomában jár, mint Daniel Thibault, Régis Camus és Thierry Roset, akik mind gondosan óvták a ház stílusjegyeit, miközben az általuk készített champagne-okhoz mégis hozzáadtak valamit egyéniségükből, elképzeléseikből. Most Cyril Brun kezében a kulcs, hogy a következő évtizedek pezsgőit elkészítse, és hozzájáruljon a ház történetének újabb fejezetéhez.

Fotó: Gunther Erhart

A Charles Heidsieck ház épp az idei év elejére időzítette a presztízscuvée új évjáratának bemutatását. A Blanc des Millénaires 2004 közel tíz év után lépett elődje, a kivételes 1995-ös évjárat nyomába. A VinCE Budapest mesterkurzusán tehát a látogatók az elsők között kóstolhatják a rendkívül ritka champagne ötödik kiadását.

A Charles Heidsieck-nek komoly múltja van a blanc de blancs, azaz 100% chardonnay champagne-ok terén, hiszen már 949-ben felismerték ennek a szőlőfajtának a szépségét és elkészítették első blanc de blancs-jukat. A Blanc des Millénaires, a ház kínálatának ékköve azonban csak jóval később, 1993-ban debütált az 1983-as évjárattal. Máig mindössze öt évjáratban készítették el (1983, 1985, 1990, majd 1995), most pedig eljött a pillanat a 2004-es számára.

A kivételes textúra érdekében a presztízscuvée elkészítéséhez mindig a legkiválóbb chardonnay-kat keresik. A precíz házasítás és a legjobb minőség már csak azért is kiemelt szempont, mert a palackokat különösen hosszan érlelik: 2005 júliusában fektették le őket az érlelőpincékben, és 2016 novemberében, több mint 11 év után degorzsálták. Végül a champagne 9 gramm/liter dosage-t kapott és több mint egy évet pihenhetett, mielőtt a bemutatóra sor került.

„A lenyűgözően friss 2004-es kiadás máris gyönyörű patinát, hosszú finish-t és selymes textúrát mutat. Annak a cuvée-nek a stílusjegyeit, amely legalább annyira legendás, mint a ház egykori alapítója” – mondta róla Cyril Brun.

Charles Heidsieck kóstolósor a VinCE Budapest Wine Show mesterkurzusán

Charles Heidsieck Rosé Réserve

Charles Heidsieck Brut Réserve Magnum (2012-es alap)

Charles Heidsieck Brut Réserve (2010-es alap)

Charles Heidsieck Brut Réserve (2008-as alap)

Charles Heidsieck Brut Millésime 2006

Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004

Charles Heidsieck Brut Millésime 1989 Jeroboam