Az idén májusban útjára induló Kávéházak Éjszakájának fő célja, hogy felelevenítse és népszerűsítse a mára kiveszőben lévő budapesti kávéházi kultúrát, hogy egy éjszakára felhívja a figyelmet ezekre az értékes és izgalmas budapesti helyekre.

A kávéházak mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be Budapest történelmében. Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette fővárost. Igaza volt, hiszen aligha tehettünk volna meg néhány lépést anélkül, hogy ne ütközzünk egy kávéház teraszába. A 19. században, majd a 20. század elején a kávéház a társadalmi élet első számú helye volt, egyfajta csomópont, ahol a szellemi élet is felpezsdült. A 19. század végén az írók már második otthonukként tekintettek ezekre a helyekre, ahol a magyar irodalom ekkortájt formálódott.

A Kávéházak Éjszakájához 20 belvárosi helyszín, kávéház csatlakozott, amelyek tradíciójuk, népszerűségük alapján a város méltó reprezentánsai lehetnek. A repertoáron szerepelnek tradicionális helyek – mint például a Gerbeaud, a Centrál, a Dunapark, a Hadik, a Zsivágó –, amelyek felidézik a régmúlt hangulatát, és olyan újhullámos, kortárs kávézók is, mint a Kelet Kávézó, a La Nube, a Smúz, a Börze vagy a Frei Café.

A május 18-i Kávéházak Éjszakáján számos program közül válogathatnak a látogatók. A kávéházak és a kultúra szerelmesei az éjszaka folyamán a programokat ingyenesen látogathatják.

További információ az esemény honlapján  és Facebook oldalán érhető el.