Áprilisi számunkban 67 rozét ajánlunk a melegebb napokra, beszámolunk a 2018-as ProWeinról, Nagy Sebestyén elmélkedik a bikavér jelenéről és jövőjéről, de a terroir divatjáról is olvashatnak Jancis Robinson MW tollából. Ezen kívül megmutatjuk, milyen volt Szekeres Adrien társaságában ellátogatni a Koch Borászatba és Cseh Lászlóval kóstolni a Villa Pátzay Borbirtokon.

 

1. A terroir diadalmaskodik a minőség felett

Mikor fordult elő a történelemben, hogy egy termelő nem a lehető legjobb bort akarta elkészíteni? Most. Főleg most. Hiszen mostanában a világ bortermelői még mániákusabb módon hallgatnak a terroir szavára, mint valaha. Szenvedéllyel figyelik, ahogy az adott terület földrajzi tényezői formálják egy-egy parcella gyümölcsének ízét. Egykor a terroir kifejezés a franciáké volt, ma már nemzetközi figyelmet kap – különösen Franciaországon kívül, ahol a terroir a hozzáadott értéket képviseli.

2. Bikavér: kincs, ami nincs

Évek, lassan évtizedek óta kóstolgatjuk az új stílusú minőségi bikavéreket Egerből és Szekszárdról, hamarosan a magazinunk tesztjén is alaposabban szemügyre vesszük őket. Most a Bikavérünnepen nézett körül Nagy Sebestyén, lapunkban pedig megosztja véleményét és aggályait a bortípus jövőjével kapcsolatban.

3. Hiszek a természetességben

A Koch Borászat borotai birtokközpontjának kertjében már virágzik a barka, de az utak mentén még tornyosul a néhány napja hullott hó. A hűvös márciusi tavaszban Buksi, a házigazda pulija vidáman üdvözli a vendégeket. Koch Csaba szertartásos mozdulatokkal segíti ki az autóból Szekeres Adrient, és már kezdődhet is a pincetúra. Adrien otthonosan mozog a portán, nem ez az első látogatása Borotán, de a pezsgőpincészetben még nem járt, így első utunk oda vezet. Koch Csaba 2016-os, évjáratos chardonnay pezsgőjével koccintunk a megérkezés örömére.

4. Időtlen borok versus vintage

Manapság ismét feltűntek az egykori Polaroid fényképezőgéphez hasonló szerkezetek, melyek fotója egyszeri és megismételhetetlen. Akár egy évjáratos bor: a palack magába zárja az adott év napsütését, hajnali zúzmaráját, a felhőszakadásokat, ettől lesz egyedi. Ez nagy érték, néhányan mégsem élnek vele; őket mutatjuk be.

5. A nyughatatlan gigász

A ProWein a legek szakmai vására: mindenki ott van, aki a bor- és párlatvilágban számít, mégis mindenki szóhoz, és bárki bemutatkozási alkalomhoz juthat, ha megfelelően használja ki a lehetőségeket.

6. Mély víz, csak úszóknak

Már amikor reggel 9-kor a törökbálinti uszoda előtt beültünk Cseh László Seat Leon Cuprájába, éreztem, hogy ez nem az a pincelátogatás lesz, ahol a vendéglátók végül szállást is kell, hogy intézzenek nekünk. Ha valaki olimpikon, aktív versenyző és ráadásul a jövő heti magyar bajnokságra készül éppen, akkor nemcsak érthető, de természetes is, ha azzal kezdi: „Nem szoktam borozni.” Sebaj, innen szép nyerni.

A VinCE Magazin áprilisi száma már megtalálható az újságárusoknál.