Cseh Lászlóval a Villa Pátzay Borbirtokon jártunk Badacsonyban. A pincészetet a borhotellel, a melegkonyhás látványterasszal és 17 hektárnyi területtel tavaly nyáron vásárolta meg Pátzay István. A birtok lenyűgöző: az épületek kétség kívül emblematikus helyszínei a badacsonyi borvidék közelmúltjának.

Fotó: Acsai Miklós

A Villa Pátzay Borbirtok több szempontból is izgalmas helyszín: a Badacsony-szerte híres épületek tavaly nyáron kis túlzással a szüret előtt pár perccel kerültek az új tulajdonos, Pátzay István birtokába, ezért most alkalmunk nyílt a legelsők között kóstolni a legeslegelső borokat és hordómintákat. A vendéglátóink, Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier, a pince tanácsadója és Zsurki Sándor főborász mindent megmutattak, amit csak a pár nap múlva esedékes tavaszi nyitás előtt meg lehetett.

Fotó: Acsai Miklós

A Villa Pátzay Borbirtok erősségei közé tartozik a Kis Péter tervezte pince, amely az átadása évében megkapta a világ legszebb ipari épülete díjat, és a mai napig nem tud senki szó nélkül elmenni mellette.

Fotó: Acsai Miklós

Szik Mátyás elmesélte, hogy a fő hangsúlyt a szürkebarát és a rizlingek kapják, de az ültetvények folyamatos átalakítása miatt később más fajtákkal is több lehetőségük lesz kísérletezni, hogy megtalálják a saját stílust. A friss, idén tavasszal piacra kerülő borokkal viszont már megtalálták: kezdésnek az elsőnek debütáló Badacsínyt töltötte a poharunkba. A cserszegi fűszeres, rajnai rizling, sauvignon blanc és szürkebarát házasításában boldogan fedeztük fel az aromatikus, mégsem gejl illatokat, a remek savakat, a robbanóan gyümölcsös ízeket, és azt az összetéveszthetetlen badacsonyi ásványosságot, amely az egész bort elegánssá teszi és kiemeli a tavaszi-nyári frivol illatosak sorából.

Megyeri Sára beszámolóját teljes terjedelmében magazinunk áprilisi számában olvashatják.